JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO vil ha færre og tynnere tariffavtaler

Arbeidsgiverne øker presset på å forenkle tariffsystemet.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil ha slutt på at tariffavtalene er store som telefonkatalogen. Rydd opp i eget reir, svarer Fellesforbundet.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund vil ha slutt på at tariffavtalene er store som telefonkatalogen. Rydd opp i eget reir, svarer Fellesforbundet.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Først rykket hovedorganisasjonen Virke ut og advarte om at tariffavtalene er for omfattende og for lite fleksible. Nå kommer støtten fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Kristin Skogen Lund.

Hans taper 8000 kroner i måneden på kjærligheten

Som en telefonkatalog

– Se på industrioverenskomsten. Den ser ut som en telefonkatalog. Tariffavtalene må moderniseres og bli både enklere og mer forståelig. Bare innenfor industrien er det flere hundre forskjellige tariffavtaler. Avtalene bør spisses og standardiseres i en langt større grad enn i dag, mener NHO-sjefen.

Hun mener problemet i en stor grad skyldes at man hvert år legger noe til i tariffavtalene, men aldri tar noe ut.

– Systemet må være enkelt og forståelig. Det må lønne seg å være organisert både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Hvis ikke forvitrer trepartssamarbeidet, mener Kristin Skogen Lund.

– Heldigvis snakker mange om den norske modellen og trepartssamarbeidet. Men det må ikke bli noe hvileskjær for oss. Vi har en stor oppgave foran oss med å nå ut og gjøre oss relevante for flere målgrupper enn i dag. En av de tingene vi må gjøre er å forenkle tariffsystemet, sier Kristin Skogen Lund til LO-Aktuelt.

Administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, mener det samme.

– Tariffavtalene har blitt tjukkere år for år og vanskeligere å forstå for bedriftene, mener også hun.

Også hun mener det er på tide å forenkle tariffavtalene.

– En tilpasning til det moderne arbeidslivet må til. Ellers vil tariffavtalene råtne på rot. Jeg er bekymret for at vi gjør oss utilgjengelig for bedrifter som står i en beintøff konkurransesituasjon, sier hun til HK-Nytt.

Hun tror flere bedrifter ville inngått tariffavtaler hvis det hadde vært mulig å tilpasse dem lokalt, altså på arbeidsplassene.

Tilsynelatende enig

Forbundssekretær i Fellesforbundet, Knut Øygard, vil også ha oppdaterte og relevante tariffavtaler som fanger opp og tar tak i de utfordringene som medlemmene opplever.

Samtidig mener han utspillet fra Skogen Lund på ingen måte er noe nytt, og heller noe hun bør ta opp internt i NHO og deres medlemsbedrifter.

– Hvert eneste år stritter NHO mot endringer og krav som kan endre på det hun her tar opp, sier Øygard, som mener sammenligningen med telefonkatalogen egentlig ikke er så dum:

– Hvis tariffavtalene hadde vært like presise som telefonkatalogen var i sin tid, hadde vi kommet langt, legger han til.

Han påpeker at Fellesforbundet gjerne vil ha mer fellesbestemmelser og mindre særbestemmelser, men møter motbør når det tas opp i forhandlingene med NHO. Han mener noe av grunnen til det, er at tariffavtaler mer og mer blir juridiske spørsmål enn rene tariffpolitiske spørsmål.

Pilotene rømmer fra Ryanair – til faste jobber og høyere lønn i andre selskaper

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse