JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nok et EØS-nei

Trondheimskonferansen er kompromissløse i kritikken av Norges forhold til EU.
RØD FORSAMLING: Trondheimskonferansen er en radikal forsamling, men grunnen til at de kler seg i rødt er fordi Postkom har delt ut røde t-skjorter til alle med teksten: «Stopp EUs postdirektiv»

RØD FORSAMLING: Trondheimskonferansen er en radikal forsamling, men grunnen til at de kler seg i rødt er fordi Postkom har delt ut røde t-skjorter til alle med teksten: «Stopp EUs postdirektiv»

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

For andre gang på en uke vedtar en faglig forsamling at Norge bør melde seg ut av EØS. Onsdag vedtok Transportarbeiderforbundet dette kravet.

Les Advarer mot å tukle med EØS

I dag var det Trondheimskonferansen som sluttet seg til det samme kravet.

De 545 deltagerne på konferansen peker på den nøye sammenhengen mellom EU og krisa i kapitalismen. «EU er kapitalens fremste våpen i denne klassekrigen i Europa. Den økonomiske krisa viser at vi trenger et nytt samfunnssystem», heter det i resolusjonen som ble vedtatt på slutten av konferansen.

Hva slags kamp

I løpet av tre dager har konferansen diskutert den økonomiske krisa, den faglige og politiske situasjonen i Norge og hvordan man skal kjempe. Lørdag var LO-leder Gerd Kristiansen innleder.

– Jeg synes denne konferansen har vært mer opptatt av hvordan vi skal kjempe enn tidligere konferanser, oppsummerer leder i LO i Trondheim, Svein Åge Samuelsen.

Og resolusjonen peker på at «fagbevegelsens organisasjoner må i større grad utvikle solidarisk evne og vilje til å bruke kampmidler som streik, sympatistreik, boikott, gå sakte-aksjoner og fanemarkeringer for å opprettholde opparbeidede lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjon.»

Enig med LO-ledelsen

Resolusjonen som ble vedtatt enstemmig, tegner et ganske dystert bilde av situasjonen i Europa og hvordan EUs brutale kuttpolitikk har ført til massearbeidsløshet, økt sosial nød, enormt økende forskjeller og en brutalisering av arbeidslivet.

Situasjonen i Norge er preget av at arbeidsgiverne er på offensiven. Det listes opp en rekke med EU-direktiver som Norge bør legge ned veto mot: Jernbanepakke IV, Håndhevingsdirektivet og opprettholde vetoet mot Postdirektivet.

Konferansen er ganske på linje med LO når det gjelder tariffoppgjøret og mener at pensjon er det viktigste spørsmålet.

I tillegg til hoveduttalelsen vedtok konferansen 13 egne resolusjoner. Med blant annet støtte til havnearbeiderne og de streikende ved Design Forum, om situasjonen i barnevernet og i Gaza, Vest-Sahara og et krav om stille Israel for Den internasjonale domstolen.

Som vanlig ble konferansen avsluttet med Internasjonalen.

Les mer fra Trondheimskonferansen: Motsetninger ved Trondheimskonferansens start | Ser LO som en dinosaur

– Takk for meg

Før Internasjonalen fikk Eldbjørg Dahling ordet. Dahling er snart 80 år gammel og ville si takk for seg. Hun har de siste årene vært en ivrig deltaker på konferansen, men nå hadde hun bestemt seg for at dette skulle bli den siste.

Dahling er medlem av EL & IT Forbundet. Da hun begynte på rikstelefonen i 1952 meldte hun seg inn i Norsk Tele Tjenesteforbund, og hun jobbet i Televerket/Telenor fram til hun ble pensjonist i 1994. På 70-tallet satt hun i Trondheim bystyre for Arbeiderpartiet.

– Hva synes du om Trondheimskonferansen?

– Jeg synes det gir så mange tanker og ettertanker, sier hun. Hun synes det er så mange paralleller til situasjonen før andre verdenskrig. Derfor er det viktig diskutere hvilken strategi vi skal velge.

Men hun legger til at hun er ganske skuffa over Arbeiderpartiet. To ganger har Norge sagt Nei til EU, men fordi Gro og Jens har sagt Ja til EØS så sniker de oss inn bakveien.

Annonse
Annonse