JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordland Ap satset på fire - fikk to på tinget

Nordland er et godt eksempel på Aps valgkollaps. Ildsjelene kjempet for fire, men fikk to.
Rune Pettersen har en tung dag.

Rune Pettersen har en tung dag.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

– Jeg er veldig skuffet. Det er rett og slett tragisk, sier Rune Pettersen, organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Nordre Nordland og Sør-Troms.

Han hadde en blytung tirsdag morgen.

– Det er utrolig bittert og blir en tung tid den nærmeste tiden, det er ingen tvil om det. Jeg frykter at det vil går ut over de faglige rettighetene og jeg frykter aller mest for sykelønnsordningen. Og at vi ikke får gjort noe med sosial dumping og regulering av bemanningsbransjen de neste fire årene. Det er skuffende, mener Pettersen.

Disse sakene splitter fagbevegelsen og den blå-blå regjeringen

Dag ut og inn

Siden slutten av mai har han stått på, dag ut og dag inn, og vært en del av Arbeiderpartiets valgkamp. Han har vært på en lang rekke bedriftsbesøk, stått på stand, delt ut roser, og tatt imot gjester fra både LO og Fellesforbundet sentralt. Fra begynnelsen av august har det gått for full maskin. Men bedriftsbesøk og stand i Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Harstad. Resultatet har vært nedslående. Dagens stortingsgruppe er halvert, fra fire til to.

– Jeg har drevet valgkamp siden 1983 og kan ikke huske noe som er i nærheten av et så dårlig valg i Nordland, sier Rune.

Distriktssekretær for LO i Nordland, Rita Lekang, hadde fjerdeplassen på lista.

– Det er henne vi har jobbet for. Det er kjempesynd at hun ikke kom inn. Hun ville vært et talerør for fagbevegelsen i hele fylket, mener Rune Pettersen.

Arbeiderpartiet havnet på 26,1 prosent i Nordland, og pustes i nakken av Senterpartiet med sine 18,6 prosent.

På Andøya gikk det skikkelig skeis. Der fikk Senterpartiet alene over 70 prosent.

Pustes i nakken

Arbeiderpartiet har tilbakegang i alle kommuner, men spesielt stort i Bodø (kun 22 prosent) og Mo i Rana.

– Nå gjorde vi riktignok et kjempevalg sist. Men det er merkelig at regjeringen ikke opplever noen slitasje, sier Rune Pettersen.

Tor-Arne Strøm er sekretær i Fellesforbund, men uttaler seg som tidligere stortingsrepresentant, er enig i at det er kjempedårlig valg for Nordland Arbeiderparti.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

– Dette var ikke bare dramatisk, men helt uvirkelig og en skikkelig smell på trynet. Jeg tror tilbakegangen i Rana kan skyldes en skoledebatt lokalt og Arbeiderpartiet er urettferdig rammet av den. I forhold til Bodø skyldes det muligens forslag om eiendomsskatt hvor mange kom uheldig ut. Det tredje årsaken kan være forsvarskompromisset som går ut over Andøya. Og når Ap fem dager før valget gikk inn for å se på Andøya-forliket ble det oppfattet som en panikkreaksjon, sier Tor-Arne Strøm.

– Vi har også fått for lite kreditt for Nasjonal transportplan. Det var vi som la grunnlaget for det, men regjeringen har fått kreditten for det.

Kommentar: Svaret på nederlaget er organisering

Historisk gjennombrudd for Rødt

Høyre sier partiet støtter nesten alle Ap-forslag mot sosial dumping. Vår faktasjekk viser noe annet

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse