JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge - både fyrtårn og oljebrenner

Å få LO til å velge bort oljebrenneren er lettere sagt enn gjort. Paneldebatten ble, om ikke overopphetet, så ganske livlig.
Klima vekker følelser og engasjement på Kartellkonferansen. Her er panelet i debatt ledet av Terje Svabø (t.h.). Fra venstre: Rasmus Hansson, Rasmus Hansson, stortingsrepresentant fra MDG, Eva Kristin Hansen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Elin Lerum Boasson, forsker i Cicero, senter for klimaforskning, Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, Bård Vegard Solhjell, nestleder i SV og tidlIgere miljøvernminister og Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

Klima vekker følelser og engasjement på Kartellkonferansen. Her er panelet i debatt ledet av Terje Svabø (t.h.). Fra venstre: Rasmus Hansson, Rasmus Hansson, stortingsrepresentant fra MDG, Eva Kristin Hansen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Elin Lerum Boasson, forsker i Cicero, senter for klimaforskning, Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, Bård Vegard Solhjell, nestleder i SV og tidlIgere miljøvernminister og Hans Christian Gabrielsen, 2. nestleder i LO.

Kristian Brustad

may.berg@lomedia.no

Mange vil skynde på fagbevegelsen i klimaspørsmålet, men fagbevegelsen har alltid skyndet seg langsomt. På kartellkonferansen på Gol var klima hovedsak på konferansens første dag, og dagen ble avsluttet med en paneldebatt om klima og miljø.

– Dere kan gjøre en stor forskjell

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet de grønne har tildelt LO en hovedrolle i klimakampen:

– Det er når miljøbevegelsen og fagbevegelsen kommer sammen som endringskrefter, at det virkelig kommer til å skje endringer i Norge. Og dere kan gjøre en stor forskjell. Dere har erkjennelsen inne, men dere er altfor lojale, var Hanssons budskap til forsamlingen av tillitsvalgte på kartellkonferansen.

Hansson viste til at miljøsaken har vært en braksuksess opp gjennom årene, til tross for massiv motstand.

– Alle som jobber for mer ambisiøse miljøkrav, har historien på sin side. De kommer til å få rett, proklamerte Hansson, som ser fram ser fram til å samarbeide med en fagbevegelse som han mener må bli like tøff som den var i sine første femti år.

Vil bygge allianse med fagbevegelsen

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, prioriterte å delta på LO Stats klimadebatt på Gol framfor å reise til klimakonferansen Warszawa. Han mener det er viktig å bidra til at LO får en mer ambisiøs klimapolitikk.

– Vi trenger en slagkraftig allianse mellom miljø og fagbevegelsen, sa Haltbrekken, som mener at LO generelt er for opptatt av å bevare oljeindustrien, og for lite opptatt av hva som kommer etter oljealderen.

Haltbrekken understreket at det er de rike landene som må ta de store utslippskuttene, dersom det skal bli en klimaavtale i Paris i 2015. Og skal de verste klimaendringene unngås, må mesteparten av de fossile ressursene bli liggende uutnyttet, ifølge Haltbrekken.

– Fagbevegelsen har en stolt historie i å slåss for rettferdig og solidaritet. Nå må de slåss for de som er minst skyld i klimaendringene, sa Haltbrekken.

Grønn = solidarisk

Bård Vegard Solhjell, nestleder i SV og tidligere miljøvernminister, skrøt av at LO Stat hadde valgt å sette klima på dagsorden på kartellkonferansen, og synes det er feil å gi inntrykk av at fagbevegelsen henger etter.

– Så lenge jeg har vært med i LO, har LO tatt ansvar for de internasjonale spørsmålene. Nå er det klima og miljø det handler om. Skal man være virkelig grønn i 2013, må man også være solidarisk. Men kjære dere, skal man være venstreorientert i 2013, må man være grønn og ha en god miljøpolitikk, sa Solhjell, med klar adresse til Rasmus Hansson, som hevder Miljøpartiet de grønnes uavhengighet av blokkene.

– Ingen skurer av kranen i morgen

Stortingsrepresentant Eva Kristin Hansen mente det var viktig med realitetsorientering:

– Vi skal finansiere pensjonene våre med olje og gass. Vi kommer ikke til å skru av den kranen i morgen. Arbeiderpartiet og fagbevegelsen må tørre å snakke om den rosa elefanten i rommet; at vi er et olje- og gassproduserende land, samtidig som vi er opptatt av klima og miljø. Vi må diskutere omfanget av den framtidige olje- og gassproduksjonen, sa Hansen.

Tar ikke sjølkritikk på vegne av LO

Hans Christian Gabrielsen, andre nestleder i LO, hadde i motsetning til Haltbrekken tatt seg tid til å dra til Warszawa, og skal tilbake til klimakonferansen etter kartellkonferansen. Gabrielsen tok på ingen måte sjølkritikk for LOs klimapolitikk, og han kjente seg ikke igjen i miljøbevegelsens beskrivelse av LO som miljøsinke. LO er i ferd med å utarbeide sin tredje klimapolitiske plan, og han inviterte miljøbevegelsen til å komme med innspill.

Gabrielsen mener at Norge har en ambisiøs miljøpolitikk og strenge miljøkrav, som fagbevegelsen har vært med å tvinge fram. Han mener at det ikke hjelper at Norge skrur av kranene; vi må bidra til de smarte løsningene.

Han påpekte at verdens kullforbruk fortsatt øker, fordi det er billig.

– Hvorfor ikke da være enige om at gass som erstatning for kull kan være en god bro over til mer bærekraftig energi? Spurte Gabrielsen.

Det er ikke musikk i ørene til miljøbevegelsen, spesielt ikke Rasmus Hansson.

– Det er ingen som innbiller seg noe annet enn at gassargumentasjonen er en argumentasjon for å fortsette oljeeventyret. Svaret er nei, sa Hansson, som synes at politikerne undervurderer folks vilje til å være med på store omstillinger for å få til en grønnere.

Olje må ikke skygge for andre klimasaker

Forsker Elin Lerum Boasson mente at LO har en viktig rolle i å gjøre klimaspørsmål til noe som angår folk.

– Man snakker ofte om miljø som noe man driver med på fritida, men det må være noe vi utøver i yrket vårt, sa Boasson. Hun syntes det er veldig bra at olje er blitt et viktig tema i norsk klimapolitikk. Men det må ikke skygge for andre gode klimasaker.

– Jeg er sikker på at alle jobber på en arbeidsplass som kunne sluppet ut mindre, sa hun.

– Vi må kjempe fram det grønne skiftet

NTL-leder John Leirvaag, LO Stats eget miljøfyrtårn, er stolt over at klima har blitt en viktig del av kartellkonferansen.

– Vi kommer ikke unna at det må bli store samfunnsmessige forandringer, og Norge må bli et foregangsland. Klima er altfor viktig til at fagbevegelsen kan overlate denne saken til noen andre. Det er vi som må kjempe for det grønne skiftet, og vi må klare å ivareta arbeidstakernes økonomiske og sosiale trygghet i omstillinga. Men skal vi få til et grønt skifte, må fagbevegelsen og myndighetene spille på lag, sa John Leirvaag.

Annonse

Flere saker

Annonse