JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-familien bidrar for palestinerne:

Norsk Folkehjelp trapper opp hjelpearbeidet i Gaza. Slik kan du støtte

Fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon, Norsk Folkehjelp, har startet innsamlingsaksjonen «Hjelp til Gaza nå!».
– Vi kan ikke gi opp. Vi må kjempe på vegne av de som bor og lever i Gaza, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp

– Vi kan ikke gi opp. Vi må kjempe på vegne av de som bor og lever i Gaza, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp

Ylva Seiff Berge

Nina.hanssen@lomedia.no

– All hjelp hjelper, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

En etterlengtet våpenhvile mellom Israel og palestinske Hamas, som styrer Gazastripen, trådte offisielt i kraft klokken 1 natt til fredag norsk tid.

– Fantastiske gode nyheter. Endelig kan folk kanskje sove en natt gjennom, uten å frykte at det blir deres siste. Og kanskje kan det endelig komme inn livsnødvendige forsyninger for å bidra til å dekke de enorme humanitære behovene dom er i Gaza nå. Men dette er ingen varig løsning, bare en pustepause. For folk i Palestina kan det ikke forsette som nå, så det politiske diplomatiet og press på Israel for å bidra til en varig løsning må intensiveres framover, sier Westhrin.

LO familien bidrar

Generalsekretæren forteller at de lokale ansatte ved Norsk Folkehjelps kontor i Gaza jobber døgnet rundt nå med å dele ut vann, mat og sanitærartikler til folk som lider etter bombingene.

– Situasjonen er høydramatisk. Jeg er takknemlig for at det er samlet inn 3 millioner kroner til akutt nødhjelp, der 250.000 kroner kommer direkte fra ulike LO-forbund. All hjelp hjelper og går direkte til Gaza. Det er godt for sivilbefolkningen å vite at det internasjonale samfunnet bryr seg, sier hun.

Selv om brannalarmen gikk da en bombe traff like ved kontoret i Gaza, så er alle lokale folkehjelpene friske og raske og jobber på spreng, sier hun.

Og legger til at det er ekstremt vanskelige forhold, og de mangler nesten alt.

– Selv om israelerne sier de angriper militære mål, så vet vi fra tidligere at når man bruker eksplosiver i urbane strøk, så er som regel 9 av 10 sivile mennesker.

I Hans Christian Gabrielsens ånd: Norsk Folkehjelp takker for rørende minnegaver

Roser Oljefondet

Westhrin ønsker ikke å kritisere norske politikere, da hun ser at de jobber på flere fronter både hjemme og i FNs sikkerhetsråd. Hun håper at også norske politikere kan legge press på amerikanerne.

– Jeg synes det er gledelig at Oljefondet nå anerkjenner at de israelske bosettingene på Vestbredden er i strid med folkeretten - og trekker seg ut av to selskaper der. De har forstått at vi ikke kan investere våre egne sparepenger i okkupasjon og menneskerettighetsbrudd, sier hun og mener dette er en seier blant annet for Fagforbundet, som har presset Oljefondet.

Ødelagt helsesenter og koronateststasjon

Selv om hun ikke ønsker å sammenligne tidligere angrep mot Gaza, så vet hun at situasjonen nå er ekstrem. Også med tanke på spredningen av korona i et bombet område.

– Det eneste testsenteret for korona er bombet, og helsevesenet som var sprengt fra før, kan ikke følge opp de som blir syke. Det er helt forferdig, og som alltid blir den vanlige palestineren rammet. De lever som i et lukket fengsel. Nå får de bombeangrepene og korona på toppen og har ingen steder å rømme til, sier hun.

Men selv om folk er redde og har mistet sine hjem og ikke har noen steder å være.

– Vi i Norsk Folkehjelp har økt innsatsen og jobber nå primært med humanitær bistand og deler ut vann, mat og hygiene-artikler til de over 10.000 som mangler alt. I tillegg har vi et program som vi har kjørt over lengre tid og som handler om å gi folk råd om hva de gjør når de blir bombet. Det dreier seg blant annet om å trekke seg vekk fra vindu, ligge under senga, enkel førstehjelp og enkle tips om hvordan de best kan beskytte barna fra skader. Vi deler ut brosjyrer om dette og går rundt og banker på dører for å informere, sier hun.

Mer bistand trengs

Hun er stolt over at Norsk Folkehjelp har startet en innsamling og fått masse støtte også fra privatpersoner.

– Det vi trenger nå framover er en massiv humanitær bistand i Palestina. Det er ille at Norge har kuttet bistandsmidler til Palestina. Vi trenger dessuten en norsk regjering som er soleklar på at årsaken til konflikten ligger i okkupasjonen, sier hun. Og er glad for politikere som engasjerer seg i palestinernes situasjon.

– Vi kan ikke gi opp. Vi må kjempe på vegne av dem som bor og lever der. Vi må prøve å finne en langsiktig politisk løsning, og på kort sikt må vi hjelpe de som er rammet, sier hun.

Westhrin lover at hver bevilgning er med på å gjøre en stor forskjell.

Økt engasjement i USA

Westhrin er også glad for at flere amerikanske politikere nå engasjerer seg i situasjonen i Gaza.

– Både FN og andre mener folk lever i en apartheidlignende situasjon, og palestinerne har siden 1947 vært uten eget land og blitt kastet ut av hjemmene uten noen steder å flykte. Jeg er glad det er litt politisk bevegelse blant politikerne i USA nå. De har altfor lenge vært servile i forhold til Israel. Det betyr mye hva Biden sier og gjør framover, sier hun.

– Volden er bevisst

– Norske myndigheter og det internasjonale samfunnet må ta avstand fra og fordømme den uforholdsmessige voldsbruken og maktovergrepene som finner sted. Volden er en bevisst handling fra Israel sin side for å fortsette den folkerettsstridige utvidelsen av ulovlige bosetninger på okkupert, palestinsk jord, sier hun.

– Som å bo i et fengsel

En av dem som har markert seg sterkest de siste dagene er tidligere LO topp Finn Erik Thoresen. Han har følgende kommentar til frifagbevegelse:

– Å bo i Gaza er som å bo i et fengsel, hvor fangevokteren har kastet nøklene. Israel bestemmer hvem som får reise ut og inn av Gaza. Fiskerne får ikke fiske, for de stoppes av israelsk marine, sier han. Og legger til at fiskebåter ødelegges og fiskere er drept.

– Bøndene får ikke dyrke den jorda de trenger. Israelsk hær kommer inn og ødelegger store områder. Ungdommen får ikke reise ut for å studere. De ødelegger generasjoners håp om en bedre framtid. Palestinerne hadde greid seg utmerket uten disse fangevokterne, sier han.

Slik kan du støtte:

Norsk Folkehjelp har startet innsamlingsaksjonen «Hjelp til Gaza nå!» på Facebook. Du kan bidra på tre måter:

Direkte: krisekonto 5005.14.00000

Vipps: 10145

SMS: Send GAZA til 2160

Annonse

Flere saker

Annonse

Slik kan du støtte:

Norsk Folkehjelp har startet innsamlingsaksjonen «Hjelp til Gaza nå!» på Facebook. Du kan bidra på tre måter:

Direkte: krisekonto 5005.14.00000

Vipps: 10145

SMS: Send GAZA til 2160