JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk LO appellerer til regjeringen i Eswatini etter at en fagforeningsleder ble skutt i ryggen av politiet

LO ber statsministeren i det afrikanske landet Eswatini, tidligere kjent som Swaziland, etterforske politiet etter at en fagforeningstopp ble skutt under en demonstrasjon.
Folk i Eswanti har gjentatte ganger tatt til gatene for å kreve bedre kår for offentlig ansatte. Det var i en slik markering fagforeningstopp Dumisani Nkuna ble skutt.

Folk i Eswanti har gjentatte ganger tatt til gatene for å kreve bedre kår for offentlig ansatte. Det var i en slik markering fagforeningstopp Dumisani Nkuna ble skutt.

AFP / NTB scanpix

merete.jansen@lomedia.no

Generalsekretær Dumisani Nkuna i en lokal avdeling av fagforeningen for offentlig ansatte skal ha blitt skutt i ryggen av lokale politifolk.

Mellom 7000 og 8000 mennesker hadde gjentatte ganger tatt til gatene i flere byer i det lille kongedømmet som ligger omsluttet av Sør-Afrika på tre kanter. Kravet har først og fremst vært høyere lønn for offentlig ansatte.

Det var i forbindelse med den tredje demonstrasjonen i løpet av en uke at fagforeningstoppen skal ha blitt truffet av skarp ammunisjon i byen Manzini. Flere enn ti andre skal også ha blitt skadd, noen alvorlig.

LO-lederen sjokkert

I et brev til landets statsminister, Ambrose Mandvulo, skriver LO at de er sjokkert over måten politiet har gått frem på mot fredelige demonstranter.

LO synes ikke noe om streiken i offentlig sektor ble erklært ulovlig fordi den angivelig skulle være «en trussel mot nasjonale interesser». Dette er et brudd på både menneskerettigheter og retten til å drive fagforeningsarbeid, mener organisasjonen.

Norge står for første gang på lista over land der faglige rettigheter brytes. Se hvorfor

– Vi oppfordrer regjerningen din til å holde de som utførte volden ansvarlig for gjerningene sine og til å gjennomføre en uavhengig granskning av hendelsene, heter det i brevet som er undertegnet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Fagforeningen National Public Service and Allied Workers Union (NAPSAWU) samarbeider med Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Store forskjeller

Eswatini er det siste eneveldige kongedømmet i det sørlige Afrika, og kong Mswati den tredje bestemte i fjor at landet skulle skifte navn fra Swaziland.

Mange offentlig ansatte klager over kongens pengebruk, blant annet på dyre utenlandsreiser og kongelige seremonier, samtidig som de selv tjener svært dårlig. Nå har de krevd en lønnsøkning på 7.85 prosent.

p

En av de lokale avisene, The Observer, skriver at demonstrasjonene var fredelige, helt til opprørspoliti begynte å fyre av tåregass mot streikende som hadde tent et lite bål midt gaten.

De første rapportene gikk ut på at politiet skjøt med gummikuler for å løse opp demonstrasjonen, men Dumisani Nkuna, som er generalsekretær for NAPSAWU i byen Manzini, skal ha blitt truffet med skarp ammunisjon like ved ryggmargen.

Annonse

Flere saker

Annonse