JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norwegian-ansatte i USA får danne fagforening

Amerikanske myndigheter har godkjent en ny fagforening for Norwegians USA-baserte kabinpersonale.
Kabinpersonalet i USA som jobber på Norwegians langdistansefly har stiftet fagforening. De oppfordrer kollegene i Bangkok og Gatwick til å gjøre det samme.

Kabinpersonalet i USA som jobber på Norwegians langdistansefly har stiftet fagforening. De oppfordrer kollegene i Bangkok og Gatwick til å gjøre det samme.

colourbox.com / H. K. Engelund

yngvil@lomedia.no

– Dette arbeidet har tatt svært lang tid, noe som i hovedsak skyldes motstand fra arbeidsgiversiden, sier nestleder Vegard Einan i arbeidstakerorganisasjonen Parat.

Fagorganisasjonen organiserer både Norwegians Norge-baserte kabinpersonale og piloter og har bistått de USA-baserte ansatte i prosessen med å danne ny fagforening.

Kabinpersonalet jobber på Norwegians langdistanseflygninger mellom Europa, USA og Thailand på Dreamliner-fly. De har nå dannet den første selvstendige fagforening for kabinpersonale i USA siden 1945, ifølge en pressemelding fra NCCA.

Ansatte startet arbeidet med å danne en fagforening i mai i fjor. I går godkjente amerikanske myndigheter opprettelsen av NCCA, opplyser fagforeningen.

Norwegian tilbakeviser motstand

Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian mener det ikke stemmer at arbeidsgiver har motsatt seg organiseringen av USA-ansatte. Han understreker at flyselskapet har vært opptatt av at alle ansatte skal få muligheten til å stemme ved valget.

– Det som er litt synd her er at amerikanske National Mediation Board (NMB), som har fasilitert valget, har lagt til grunn en ansattliste som er over ett år gammel. Det betyr at over 100 av våre amerikanske medarbeidere ikke har fått deltatt i valget, skriver Sandaker-Nielsen i en epost til FriFagbevegelse.

– Det er da et mindretall som har stemt for å opprette en fagforening, det er ikke demokratisk. Vi har tatt dette opp med NMB, men uten at vi ble hørt. Resultatet betyr at alle de kabinansatte som jobber for oss i USA automatisk blir en del av denne fagforeningen. Det er annerledes enn det er i Norge der hver og en kan bestemme selv, påpeker han.

Norwegian: Respekterer de ansattes organisasjonsrett

– Hvordan reagerer Norwegian på at Norwegians USA-baserte kabinansatte på langdistanseflyvningene nå har dannet fagforening?

– Vi har alltid respektert de ansattes rett til å organisere seg, dersom de ønsker det. Flertallet av våre ansatte er organisert så vi er vant til å samarbeide med ulike fagforeninger. Vi er innstilt på å ha et godt og konstruktivt samarbeid med foreningen i USA, svarer kommunikasjonssjefen i Norwegian.

Nå håper den ferske fagforeningen i USA at også Norwegian-langdistansekollegaer stasjonert på Gatwick i England og Bangkok i Thailand også tar skrittet og fagorganiserer seg.

Annonse
Annonse