JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny AFP-ordning trer i kraft tidligst om ett til to år

Om LO og NHO blir enige om det vanskeligste spørsmålet under forhandlingene, nemlig AFP, vil det uansett ta tid før endringene trer i kraft.
NHO-direktør Kristin Skogen Lund tror ikke en eventuell ny AFP-ordning vil tre i kraft umiddelbart. Her fra kravoverleveringen mandag. I bakgrunnen (med ryggen til): Hans -Christian Gabrielsen.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund tror ikke en eventuell ny AFP-ordning vil tre i kraft umiddelbart. Her fra kravoverleveringen mandag. I bakgrunnen (med ryggen til): Hans -Christian Gabrielsen.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Avtalefestet pensjon er ventet å bli den hardeste nøtta å knekke under årets hovedoppgjør. På spørsmål om forhandlingene er et enten eller for å spikre en ny AFP-ordning, svarer NHO-direktør Kristin Skogen Lund følgende til FriFagbevegelse.no:

– Det vi skal ha som mål, og som jeg ønsker vi skal få til, er at vi skal komme veldig langt med tanke på hvordan en AFP-ordning kan se ut. Målet er å bli enige om en modell med mulige alternativer. Så må vi ta den tiden vi har. Det er også LO helt innforstått med, sier Kristin Skogen Lund til FriFagbevegelse.no.

– Det er ikke sikkert vi klarer å spikre alle elementene ved årets oppgjør. Det vi så må gjøre er å bruke tid på å validere det vi er enige om, og regne oss gjennom konsekvensene slik at vi er sikre på at vi forstår hva vi gjør, legger hun til.

I dag starter lønnsoppgjøret. Dette vil LO kjempe for

Store konsekvenser

Grunnen er at det partene blir enige om får langsiktige og store konsekvenser.

– Det er snakk om et titalls millioner kroner, og en betydning for flere tiår framover. Uansett hva vi blir enige om nå, må det kvalitetssikres. Det kan ikke innføres øyeblikkelig. Det kan godt hende vi kan regne på litt ulike elementer, slik at vi på bakgrunn av det kan bli enige om en bestemt ordning. Men da må begge parter kunne leve med alle alternativene som vi blir enige om å kvalitetssikre. Vi kan ikke sende problemet videre i et regnestykket. Alt vi blir enige om må vi kunne leve med. Og så må vi bruke tiden til å kvalitetssikre og lande på helt endelige detaljer.

– AFP-ordningen vil altså måtte fortsette en periode til?

– Hvis vi blir enige er det en mulighet for at vi kan implementere om et år eller to. Det er det vi snakker om før vi legger om.

Lurer du på noe under tariffoppgjøret? Sjekk tariffleksikonet vårt her

Ville vært uansvarlig

– Tror du at det kan være enklere å bli enige når dere skyver det litt fram i tid?

– Jeg vil ikke si at vi skyver på det. Jeg vil heller snu det på hodet. Det ville vært uansvarlig om vi skulle sitte her på to uker å snekre sammen et helt nytt pensjonssystem, selv om vi har gjort en del forarbeider. Det vil ikke fungere. Vi må også ha hjelp fra flere departementer for å gjøre en ordentlig jobb. Og så må Statistisk sentralbyrå kobles inn. Dette er ikke noe man gjøre sånn kjekt og greit, sier Kristin Skogen Lund.

Overleverte kravene: LO-lederen lover å kjempe for slitertillegg for de som må gå av tidlig

Annonse
Annonse