JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opinions desembermåling:

Ny måling: Venstre ser ett-tallet og faller helt ut av Stortinget

Venstre når et bunn-nivå og ser ett-tallet for første gang siden Opinion startet sine målinger i 2007. Partiet ville ikke engang kommet inn på Stortinget hvis dette hadde vært valgresultat.
Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke kommentere målingen.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke kommentere målingen.

Terje Pedersen / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Desembermålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB er en krisemåling for Venstre. Partiet får en oppslutning på 1,9 prosentpoeng. Det er en tilbakegang på en måned med 1,1 prosentpoeng, og ville satt partiet helt utenfor Stortinget. Valgresultatet ved forrige stortingsvalg var 4,4 prosent, noe som ga partiet åtte stortingsrepresentanter.

p

KrF går også kraftig tilbake, med en oppslutning på 2,6 prosent – en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng.

Sentrum er borte

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener målingen viser at sentrum i norsk politikk nesten er helt borte.

– Dette er en krisemåling både for Venstre og KrF. De har ikke lykkes med å mobilisere velgere på regjeringsdeltakelsen. Venstre har lenge slitt med lav lojalitet. Det gjør de også denne gang. Partiet har heller ikke et grunnfjell av velgere som mange av de andre partiene har. Når de ikke klarer å gi et godt argument for hvorfor folk skal stemme på partiet, mister de velgere, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.

Venstre mister velgere i begge retninger, aller mest til Høyre og Senterpartiet, samt de såkalte hjemmesitterne.

Statssekretær for kulturminister og partileder Trine Skei Grande, Jan-Christian Kolstø, henviser til partiets gruppe på Stortinget for kommentar. Nestleder i Venstre, Terje Breivik poengterer at Venstre også har sett målinger denne måneden hvor de har gått fram.

– Men dessverre også eksempler på det motsatte, som her. Vi må bruke tiden fram mot stortingsvalget på å vise fram vår politikk for å skape frihet for mennesker, et mangfoldig samfunn og en grønn vekst som kutter utslipp og skaper verdier og arbeidsplasser over hele landet, svarer han i en mail til FriFagbevegelse.

p

Breivik mener statsbudsjettet for 2020 viser at Venstre har stort gjennomslag i regjering innen miljø, skole og næringspolitikk.

– Jeg har stor tro på at vi skal klare å løfte oss betydelig fram mot neste valg, skriver nestleder i Venstre, Terje Breivik i en mail.

Et Ap-lysglimt

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, er ikke overrasket over at Venstre og KrF sliter på målingene.

– Det er to partier som står langt fra både Høyre, men ikke minst Fremskrittspartiet på veldig mange saker. Det er et tegn på at det koster å gå i regjering med Høyre og Frp og at folk er misfornøyd med partiets politikk, sier Stenseng til FriFagbevegelse.

Selv synes hun det er positivt med framgang for eget parti. Arbeiderpartiet er igjen største parti og øker oppslutningen for første gang siden april.

– Jeg håper det er et resultat av at vi har brukt høsten godt på å vise en tydelig Ap-politikk på mange viktige områder. Vi ønsker en helt annen retning enn Høyre og Frp, sier Kjersti Stenseng.

– Samtidig er det en altfor dårlig måling, på et annet nivå enn der vi ønsker å være. Målet nå er å bygge tillit, få tilliten tilbake, og få velgere tilbake. Vi skal være et tydelig alternativ og en motsats til dagens regjering. En regjering som er upopulær. Denne målingen er ikke et rop om mer Høyre-politikk akkurat, sier Kjersti Stenseng til FriFagbevegelse.

p

Ved forrige måling var Ap, Høyre og Sp nesten helt jevnbyrdige. Nå skiller det 1,7 prosentpoeng mellom de tre. Avstanden mellom Ap og Høyre er imidlertid på sitt største siden målingen i juni. Dette er likevel innenfor den såkalte feilmarginen.

Ap og Senterpartiet er ikke langt unna rent flertall alene, med sine 82 mandater til sammen på Stortinget. 85 kreves for flertall. Johannes Bergh påpeker at det fortsatt er slik at de to partiene kun trenger støtte fra ett annet parti for å få flertall i salen.

Sp-lojaliteten stor

Ingen er fortsatt i nærheten av å ha en så høy velgerlojalitet som Senterpartiet. 92 prosent av Sp-velgerne fra stortingsvalget i 2017 ville stemt på partiet igjen om det var valg i morgen. Hvis dette hadde vært et valgresultat ville Senterpartiet økt antall stortingsrepresentanter med 21 til 40 representanter, og være det nest største partiet på Stortinget etter Arbeiderpartiet.

Høyre står på stedet hvil med 20,6 prosent, mens oppslutningen om Frp øker for første gang siden målingen i mai, med 1,8 prosentpoeng fra november til 10,7 % Det er den høyeste oppslutningen siden juni.

Rødt har sin sterkeste måling siden juni, og MDG er over sperregrensa for femte måling på rad.

  Opinions partibarometer for desember 2019 er gjennomført mellom 3. og 8. desember. Barometeret er basert på 966 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin som variere mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Opinions partibarometer for desember 2019 er gjennomført mellom 3. og 8. desember. Barometeret er basert på 966 telefonintervjuer ved et tilfeldig utvalg. Resultatet må tolkes innenfor en feilmargin som variere mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Annonse
Annonse