JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering lover minstelønn

De konservative unionspartiene og sosialdemokratene ble i natt enige om en politisk plattform for en ny regjering. Tyskerne skal få både minstelønn og minstepensjon.
Ny koalisjonsregjering er klar i Tyskland. SPD sender nå regjeringsplattformen ut på uravstemning.

Ny koalisjonsregjering er klar i Tyskland. SPD sender nå regjeringsplattformen ut på uravstemning.

Magasinet for fagorganiserte

frifagbevegelse@lomedia.no

I snart to måneder har de konservative valgvinnerne CDU og CSU forhandlet med det sosialdemokratiske SPD om dannelse av en ny regjering, men først ved femtiden i morges var alt på plass. Så var da også den endelige deadline for regjeringsforhandlingene fastsatt til i dag.

Uravstemning i SPD

Nå gjenstår det kanskje største og mest usikre spenningsmomentet: Regjeringsavtalen skal ut til uravstemning blant SPDs over 450.000 medlemmer. Om halvannen uke vil vi vite resultatet, men ikke alle er optimistiske med henblikk på et bekreftende ja. Forrige gang SPD satt i en såkalt «stor koalisjon» med CDU/CSU, ble partiet nesten utradert og endte opp med et katastrofalt valgresultat midt på 20-tallet i 2009.

Lovbestemt minstelønn

Ett av de store stridsspørsmålene under forhandlingene har hele tiden vært SPDs og fagbevegelsens krav om innføring av en lovbestemt minstelønn på 8,50 euro (cirka 70 kroner). I regjeringsavtalen heter det nå at minstelønnen skal innføres i 2015, men at partene kan gjøre unntak fram til 2017. Størrelsen på minstelønnen skal heretter fastsettes av en kommisjon med sju medlemmer oppnevnt av partene i arbeidslivet. Kommisjonen skal innhente sakkyndige råd, og minstelønnen skal ikke omfatte lærlinger og praktikanter, noe som nok vil føre til mye murring i fagbevegelsen.

Minstepensjon

Også i spørsmål som midlertidige ansettelser, innleid arbeidskraft og innføring av en minstepensjon på 850 euro er det kommet til enighet som langt på vei imøtekommer de hovedkravene fagbevegelsen har fremmet under forhandlingene. Arbeidstakere med full pensjonsopptjening (45 år) skal heretter kunne ta ut pensjon fra og med fylte 63 år.

I første omgang kan det dermed se ut til at mange av de krav fagbevegelsen stilte opp for å kunne gi sin støtte til en ny storkoalisjon mellom CDU/CSU og SPD langt på vei er imøtekommet.

De kommende regjeringspartiene skal presentere nattens avtale på en pressekonferanse klokken 12.00 i formiddag. Den tyske landsorganisasjonen DGB har innkalt til pressekonferanse i ettermiddag.

I Tyskland har ikke presidenten samme rolle ved utnevnelse av regjering som Kongen har i Norge. Det er Forbundsdagen som velger den nye forbundskansleren. Det skal skje 17. desember.

Annonse
Annonse