JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Videregående opplæring

Ny skolereform: Dette er regjeringen og Frp enige om

Frp og regjeringspartiene er enige om at de ikke ønsker «omfattende» kutt i fellesfagene på videregående. Hva det betyr i praksis, er derimot uklart.
Høyre, Venstre, KrF og Frp vil at det må skapes rom for mer fordypning og mer valgfrihet for elevene i videregående skole.

Høyre, Venstre, KrF og Frp vil at det må skapes rom for mer fordypning og mer valgfrihet for elevene i videregående skole.

Colourbox.com

Høyre, Venstre, KrF og Frp er enige om den såkalte fullføringsreformen for videregående opplæring. Det var VG som meldte om saken først.

I enigheten er de fire partiene klare på at de ikke ønsker «omfattende kutt» i fellesfagene. Men partiene sier også at det må skapes rom for mer fordypning og mer valgfrihet for elevene.

Les også: Nå kan alle videregåendeelever få rett til å fullføre utdanningen

Varsler gjennomgang

Hva dette skal bety i praksis, er foreløpig mer uklart.

Da fullføringsreformen ble lagt fram i mars, var budskapet fra kunnskapsminister Guri Melby (V) at antall fellesfag skulle kuttes.

I dag har Venstre derimot en annen framstilling av hva reformen går ut på.

– Regjeringen har ikke foreslått å fjerne noen fag. Men det er foreslått å gjøre en gjennomgang av fag- og timefordelingen, sier stortingsrepresentant Solveig Schytz (V).

Nettopp en slik gjennomgang gir Frp nå støtte til, fastslår hun.

– Det er enighet om å gjøre en gjennomgang av fag- og timefordelingen for å sørge for at det blir rom for fordypning og valgfrihet for elevene, sier Schytz.

Frp vil ikke kutte

Frp er for sin del sterkt imot å kutte i fellesfagene, sier stortingsrepresentant Hanne Dyveke Søttar (Frp).

– Slik det ser ut nå, så blir det i utgangspunktet ikke noen kutt. Men det blir en gjennomgang. Så får man gjøre vurderinger etter den gjennomgangen, sier Søttar til NTB.

– Flertallet i komiteen ønsker ikke noen kutt i det hele tatt, sier hun.

Frps håp, forklarer Søttar, er at gjennomgangen skal føre til at fellesfagene tilrettelegges bedre til den utdannelsen man faktisk tar.

– For å sette det litt på spissen: Du trenger ikke å kunne sitere Shakespeare for å fikse en bilmotor. Men du trenger engelsk for å kunne snakke med en turist som har et bilproblem, sier hun.

Mye delt: – Læretida er viktig. Regjeringen burde ikke endre på den, sier tømrerlærling Marius

Flere alternativer

Ifølge Schytz er det flere grep som kan tas for å sikre mer fordypning og mer valgfrihet:

* Én mulighet er å kutte timetallet i enkelte fellesfag.

* En annen mulighet er å utvide det totale timetallet i videregående opplæring, slik at det skapes et rom for større fordypning i noen fag uten at man må skjære ned i andre.

* En tredje mulighet er å endre timefordelingen slik at noen fag går over færre semestre, slik at man har færre fag samtidig.

* En fjerde mulighet er å la noen fag være programfag i stedet for fellesfag.

– Dette er sammensatt, sier Schytz.

– Derfor er det viktig at man får denne skikkelige gjennomgangen, der utdanningssektoren blir bredt involvert, sier hun.

Framtidsfag

Det som likevel er klart, er at det nye «framtidsfaget» som Melby foreslo da reformen ble lagt fram, er dødt.

Ideen var å opprette et nytt fellesfag som skulle gi elevene kompetanse om demokrati, likestilling og vitenskapelig tenkemåte, og der de skal lære å tenke kritisk og få historisk og kulturell innsikt. Men forslaget ble torpedert umiddelbart av Frp.

– Det var totalt uaktuelt, sier Søttar.

– Det var egentlig ikke noe rom for diskusjoner før vi fikk en garanti for at dette framtidsfaget ville bli skrotet.

Melby skrotet forslaget om framtidsfaget allerede i begynnelsen av april.

Fått med deg denne? Josef og Lukas droppet ut av skolen. Så ble de stjerneelever hos XXL: – En så enorm utvikling

Annonse

Flere saker

Annonse