JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smitte på Hurtigruten:

Nybø tror ikke lav lønn gir økt smitterisiko på Hurtigruten

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at hun ikke har grunnlag for å si om det er sammenheng mellom lav lønn og økt smitterisiko etter utbruddet på Hurtigruten.
Lav lønn gir ikke økt smitterisiko, mener næringsminister Iselin Nybø (V)

Lav lønn gir ikke økt smitterisiko, mener næringsminister Iselin Nybø (V)

Arkivfoto: Martin Guttormsen Slørdal

Selskapet hentet inn billig arbeidskraft fra Filippinene til det nå smitterammede skipet Roald Amundsen.

– Jeg har ikke noe grunnlag for å si om det er en sammenheng mellom lønn og smittefaren, men på generelt grunnlag sjekker ikke viruset hva du tjener før det hopper på, sier næringslivsministeren til NTB.

Hun understreker at utenlandske arbeidere uansett skal i karantene før de går om bord i skipet.

Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV sa onsdag til Klassekampen at han tror lavlønnsavtaler kan øke smittefaren.

Lest denne? Hurtigrutens ledelse setter arbeidsplasser i fare, mener Sjømannsforbundet: – De ansatte er fortvilte

– Det er god grunn til å tro at modellen som belønner Hurtigruten for å hente inn billigst mulig arbeidskraft, har gitt økt smitterisiko for både ansatte og passasjerer, sier han til avisen.

Mens mange av Hurtigrutens faste ansatte er permitterte på grunn av korona, ble filippinske sjøfolk leid inn for å være mannskap på Roald Amundsen.

Ifølge Nordlys jobber det filippinske mannskapet for en tredel av lønna til de faste ansatte. Roald Amundsen er registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister, og det åpner for å lønne ansatte med hjemlig tariff, i dette tilfellet filippinsk lønn.

– Dagens system baserer seg på at arbeidere flys fram og tilbake over hele kloden. Det er klart det øker smitterisikoen, sier Fylkesnes.

Les også: Hurtigruten bytter ut norske sjøfolk med billig utenlandsk arbeidskraft, mener Sjømannsforbundet

Annonse
Annonse