JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye krav til «PR-politikere»

De rødgrønne vil ha strengere opplysningsplikt.

PR-rådgivere bør ha plikt til å opplyse om tidligere oppdragsgivere når de blir statssekretærer eller statsråder, mener Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

– Manglende åpenhet om tidligere oppdragsgivere samt politiske og næringsmessige interesser hos statsråder og statssekretærer kan, med rette eller ikke, så tvil om politikkens integritet, heter det i lovforslaget fra de tre rødgrønne partiene.

Den konkrete foranledningen er utnevnelsen av Sylvi Listhaug til landbruksminister. Frp-statsråden kom fra jobb som PR-rådgiver i First House og var selv ikke åpen om tidligere oppdragsgivere. Regjeringen har også flere statssekretærer med bakgrunn fra kommunikasjonsbransjen.

Representantforslaget er ment som et tillegg til gjeldende regler for habilitet.

Ifølge de rødgrønne er dagens regelverk ikke egnet til å gi allmennheten kunnskap om bindinger som foreligger og interessekonflikter som kan oppstå. Konkret foreslår Ap, SV og Sp å innta bestemmelsen om opplysningsplikt i loven om registrering av regjeringsmedlemmenes verv og økonomiske interesser.

På sikt kan det bli aktuelt å utvide opplysningsplikten til også å omfatte stortingsrepresentanter, ifølge forslaget.

– Det rettslige utgangspunktet er forskjellig for de to gruppene. Statsråder og statssekretærer er som øverste ledere av et departement underlagt habilitetsregelen i forvaltningsloven. Stortingsrepresentantene er ikke underlagt tilsvarende habilitetsregler, vises det til.

I lovutkastet legges det opp til at opplysningsplikten skal omfatte tidligere oppdragsgivere og kunder som statsråden eller statssekretæren har bistått med å fremme politiske eller næringsmessige interesser.

– Uttrykket «politiske eller næringsmessige» interesser favner vidt og er ment å omfatte de oppdrag som allmennheten vil ha en berettiget interesse av å kjenne til, framholder forslagsstillerne Martin Kolberg, Jette F. Christensen, Gunvor Eldegard, Per Olaf Lundteigen, Bård Vegar Solhjell og Karin Andersen.

I selve utkastet står det at Kongen i statsråd kan pålegge regjeringsmedlemmene og statssekretærene å registrere sine tidligere oppdragsgivere der vedkommende har arbeidet med å fremme politiske eller næringsmessige interesser.

Opplysningsplikten foreslås begrenset til oppdragsgivere den enkelte har hatt de to siste årene før tiltredelsen. Det klargjøres at opplysningsplikten må vike for lovbestemt taushetsplikt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse