JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn får mindre penger å rutte med

Nye tall: Lønna sank mer enn tidligere antatt

Prisene økte mer enn lønna i 2016. Dermed gikk reallønna i minus og endte på -1,5 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

yngvil@lomedia.no

Det er en enda dårligere lønnsutvikling enn tidligere anslått.

Minus 1,5 prosent er et gjennomsnitt for alle lønnstakere, og tallene for 2016 er foreløpige, opplyser Statistisk sentralbyrå som forrige uke oppdaterte det årlige nasjonalregnskapet.

Prisene for varer og tjenester (konsum i husholdninger, journ.anm.) steg i alt med 3,3 prosent i fjor, ifølge SSB.

Hva lønnsutviklingen faktisk ble i 2016, avslører utvalget som regner ut grunnlaget for lønnsoppgjørene, Teknisk beregningsutvalg, førstkommende mandag.

Og hva LO krever av penger på bordet til de arbeidende masser, blir klart på tirsdag. Da møtes LOs representantskap med sine rundt 200 representanter fra alle LOs 25 forbund. Representantskapet er LOs høyeste myndighet mellom kongressene. Det vedtar formen for tariffoppgjør og LOs tariffkrav.

• Ferske tall: Sjekk snittlønna i over 300 yrker

Det går én vei med lønna

Vi må tilbake til 1979 for å finne en dårligere reallønnsutvikling enn i fjor. I 1979 sank reallønna med 1,8 prosent. Siden har det skjedd to ganger, i 1981 og 1989.

Reallønnsveksten i Norge fortsetter samme vei som den har gjort de siste fem årene. I 2011 var reallønnsveksten på 3 prosent. I 2015 var reallønnsveksten her på 0,5 prosent.

Reallønna øker mer i Sverige og Tyskland

Sammenlignet med land vi liker å sammenligne oss med, som Tyskland og Sverige, er det en skuffende utvikling, skal vi tro tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Sverige hadde i 2015 en reallønnsvekst på 1,8 prosent, og i Tyskland var den enda høyere: 2,2 prosent.

Likevel, ser vi på årene 2007-2015, kommer Norge best ut. Reallønnsveksten i Norge var i gjennomsnitt 1,8 prosent. I Sverige var den 1,3 og i Tyskland var den 1,1. Men de siste par årene har vi altså kommet dårligere ut enn dem.

(OECD opererer med noe andre tall en SSB for Norge. OECD sier 0,7 i 2014 og 0,6 i 2015, mens SSB sier 0,8 i 2014 og 0,5 i 2015, journ.anm.)

• Fikk du meg deg denne? Her er lønna til topplederne i Norges 100 største selskaper

Annonse
Annonse