JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Plassering av Oslo fengsel

Nytt fengsel i Oslo fortsatt i det blå selv med nedskalerte planer

SV vil at Stortinget allerede nå skal si nei til nytt fengsel på Bredtvet i Oslo, før Oslo kommune behandler plansøknaden.
Oslo fengsel skal erstattes - men hvor?

Oslo fengsel skal erstattes - men hvor?

Eirik Dahl Viggen

helge@lomedia.no

Det er stor politisk uenighet om hvor «nye» Oslo Fengsel skal ligge. Kanskje blir det heller ikke i Oslo.

Statsbygg har hatt oppdraget med å finne tomt til nytt fengsel. Opprinnelig var det planer for fengselsplass til mellom 200 og 300 innsatte.

Det har imidlertid møtt motstand lokalt. Nå er fengselsplanene vesentlig nedskalert. Justis- og beredskapsdepartementet ser nå på et alternativ på rundt 170 plasser. Man har fjernet 44 plasser og jobber nå mot et rent varetektsfengsel.

Av alle tomter som er undersøkt i forbindelse med ny lokalisering av et fengsel i Oslo, har Statsbygg og kriminalomsorgen vurdert en ombygging av Bredtveit kvinnefengsel som det beste alternativet, hvis man skal få bygget et fengsel innen Oslos grenser.

Forbundsleder lei av avsporing

Da slår man også to fluer i et smekk. I tillegg til nytt herrefengsel, vil det bli bygget et nytt kvinnefengsel.

Men få saker splitter det politiske Norge mer enn denne saken. Det viser blant annet innstillingen fra justiskomiteen på Stortinget under behandlingen av et representantforslag fra SV, som går inn for å ruste opp Oslo Fengsel og Bredtveit kvinnefengsel i påvente av et vedtak om ny fengselstomt.

SV mener et nytt fengsel på Bredtvet vil ta for mye av Bredtvetskogen og grøntarealene i bydelen.

Forbundsleder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Asle Aase, mener politikerne må slutte å spore av denne debatten.

Uholdbare forhold for kvinnene

Han reagerer på at en liten del av skogen trumfer en god og forsvarlig kriminalomsorgspolitikk.

– Løsningen til Statsbygg er den beste for kriminalomsorgen og det beste for kvinnesoningen. Nå har man strukket seg langt i forhold til å nedskalere planene på Bredtvet. Man har sørget for å gjøre inngrepet i naturen minst mulig. Det bør også SV ta med seg i vurderingen når saken skal avgjøres, sier Asle Aase til FriFagbevegelse.

Aase mener alternativet er at hovedstaden ikke får et herrefengsel, og at soningsforholdene for kvinnene fortsatt blir uholdbare.

– Det finnes ikke alternativer utover Bredtvet i Oslo. Kommer det ikke der, blir det utenfor Oslo. Det kan virke som at spørsmålet om å beholde 200 arbeidsplasser i Oslo ikke er en del av diskusjonen. Er det slik at dette punktet er uvesentlig i diskusjonen, spør Aase.

Han viser også til de elendige soningsforholdene både i Oslo fengsel og Bredtveit kvinnefengsel. Spesielt det siste.

– Man bør i det minste stille krav om at det er toalett på cellene i 2022. Det har ikke minst pandemien vist oss. Vi kan ikke ha fengselsbetjenter som må låse ut innsatte for at de skal komme på toalettet. Og skal man ruste opp dagens Oslo Fengsel, bør man sjekke hvor mange milliarder kroner det vil koste, sier Asle Aase.

Bakgrunn: Risikerer en hovedstad uten fengsel

Ap er splittet

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) skriver i et brev til justiskomiteen at det ikke er andre tomter tilgjengelige sentralt i Oslo som tilfredsstiller kriteriene som er satt for et nytt fengsel. Kun Bredtvetsskogen gjør det.

I innstillingen viser også de to regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet til at konsekvensene ved å ikke benytte Bredtvet som ny lokasjon for Oslo fengsel vil være at plassene ved Oslo fengsel flyttes ut av Oslo.

– Det vil berøre en rekke hensyn. Det vil gi utfordringer knyttet til politiets arbeid og ressursbruk, tilbakeføringsarbeidet og nærhetsprinsippet for innsatte. Det vil også ha betydning for ansattes arbeidssituasjon og det fengselsfaglige arbeidet i randsonen av kriminalomsorgen slik som helsetjeneste, kommunale tjenester og det frivillige miljøet som over år er bygget opp i tilknytning til Oslo fengsel, hevder de to regjeringspartiene i innstillingen.

Men også Arbeiderpartiet er splittet i saken. Årsmøtevedtaket til Oslo Arbeiderparti står ved lag. Det inneholder tre elementer:

– Vi vil ha et fengsel i Oslo. Ikke på Grønland og ikke et fengsel som tar av Bredtvetskogen, sier leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen til FriFagbevegelse.

Så blir spørsmålet i hvilket grad det nedskalerte forslaget, med kun varetektsfengsel på Bredtvet, vil ta av skogen og grøntarealene.

– Det er noe vi må se på, og som vi har noen spørsmål rundt, sier Jacobsen.

Også i Senterpartiet og Høyre er det lokal motstand mot nytt fengsel på Bredtvet.

Dette mener partiene

Forslagsstillerne fra SV vil altså ruste opp eksisterende Oslo fengsel og Bredtveit kvinnefengsel, inntil det blir bygget et nytt fengsel, men står alene om å mene det.

* Frp, SV og Venstre vil utrede andre tomtealternativer i Oslo.

* Venstre vil ha nytt fengsel på en alternativ tomt i Oslo. Dette avvises imidlertid av flertallet i kommunen. Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, fremhever at det ikke er andre tomter tilgjengelig sentralt i Oslo som tilfredsstiller kriteriene som er satt for et nytt fengsel.

* Høyre vil avvente regjeringens beslutning, og regner med at Stortinget involveres på egnet måte når beslutningen er truffet.

* Arbeiderpartiet og Senterpartiet er også klare på at konsekvensene ved å ikke benytte Bredtvet som ny lokasjon for Oslo fengsel vil være at plassene ved Oslo fengsel vil flyttes ut av Oslo.

Annonse

Flere saker

Annonse