JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luftfart

Nytt norsk flyselskap ønsker tariffavtaler med flere LO-forbund

Før det nye flyselskapet Flyr er på vingene i Norge i slutten av juni, har Norsk Flygerforening i LO blitt enige med arbeidsgiversiden om en tariffavtale for sine piloter.
Det nye flyselskapet Flyr og selskapets pilotforening har kommet til enighet om en tariffavtale med varighet ut mars 2024.

Det nye flyselskapet Flyr og selskapets pilotforening har kommet til enighet om en tariffavtale med varighet ut mars 2024.

Sissel M. Rasmussen

aslak@lomedia.no

– Luftfartsbransjen er preget av aktører som stadig utfordrer ansattes rettigheter og sosial ansvarlighet. Derfor er det svært positivt at Flyr vil være en seriøs aktør som bygger sin virksomhet på et organisert arbeidsliv med tariffavtale for sine ansatte, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Les også: En samlet venstreside i Norden vil ha mer av den nordiske modellen

Forutsigbarhet for de ansatte

LO-forbundet Norsk Flygerforbund og NHO Luftfart har forhandlet om en tariffavtale siden lanseringen av Flys planer i fjor høst. Nå har Flyr og selskapets pilotforening kommet til enighet om en tariffavtale med varighet ut mars 2024, ifølge Finansavisen.

Avtalen gir forutsigbare og gode rammer for både selskapet og de ansatte, heter det i en melding fra det nye flyselskapet. 12 medlemmer av Flygerforbundet er omfattet av den nyopprettede tariffavtalen, ifølge Knut Bodding, leder i LOs forhandlingsavdeling.

Også Kabinansattes Forbund i LO skal i gang med forhandlinger om en tariffavtale med Flyr. Det skjer tidligst til uka, men målet er, ifølge forbundsleder Elin Roverudseter, å komme i mål før flyselskapets begynner sine avganger i slutten av juni.

– Vi er opptatt av å få en tariffavtale som balanserer mellom arbeid og fritid og har gode lønnsbetingelser. Det er lovende at Flyr hegner om arbeidslivsmodellen allerede før selskapet er i gang med flygingene, sier Roverudseter til FriFagbevegelse.

Støtter opp om modell

Etter at det nylig ble kjent at ungarske Wizz Air avvikler all innenlands flytrafikk i Norge fra 14. juni, kom meldingen om at det nye flyselskapet Flyr åpnet for forhåndssalg av billetter fra mandag 31. mai.

Reaksjon: – Vi er glade for at et fagforeningsfiendtlig flyselskap som Wizz Air trekker seg ut av Norge

Selskapet vil tilby avganger til blant annet Bodø, Tromsø, Trondheim og Bergen. Tidligere Braathens SAFE-direktør Erik G. Braathen står bak Fly.

– Vi ønsker å representere noe nytt og positivt i luftfarten og skal støtte opp om den norske modellen, sier Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid.

– Det er svært positivt at Flyr er så tydelige på at de vil være en seriøs aktør. Det er veldig viktige signaler, mener LO-lederen.

Mye lest: Luftfarten får ingen ekstra-støtte. Lederen i Flygerforbundet er sjokkert over regjeringen

I riktig retning

Ifølge Flyr-sjefen vil denne tilnærmingen være en motvekt til trenden med utstrakt bruk av blant annet outsourcing, utflytting av arbeidsplasser til lavkostland og bruk av bemanningsselskaper.

Yngve Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund, sier at et organisert arbeidsliv er viktig i alle bransjer og næringer, men ikke minst i luftfart.

– Denne bransjen utgjør en del av vår felles infrastruktur. Samtidig har utviklingen i luftfartsbransjen gitt stor grunn til bekymring. Disse signalene er positive og tar oss i riktig retning, sier han til Finansavisen.

Annonse
Annonse