JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt partiprogram: Høyre gir honnør til fagbevegelsen, men LO-lederen er ikke imponert

Høyres syn på viktigheten av et godt organisert arbeidsliv har blitt styrket under koronakrisen, sier Høyre. Men fagforeningsfradraget får stå som det har stått siden 2013.
Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen, mens Henrik Asheim er nestleder.

Linda Hofstad Helleland er leder i programkomiteen, mens Henrik Asheim er nestleder.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

I desember sa Henrik Asheim at Høyre bør programfeste at fagforeningsfradraget skal økes hvert år, slik at det følger priser og lønninger. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen var på glid så sent som i februar. Han utelukket ikke en heving av fagforeningsfradraget i Høyres neste program.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, på sin side, ville ikke tro på det før han så det.

Nå er fasiten her. Høyre vil legge til rette for et organisert arbeidsliv med et godt trepartssamarbeid. Men ikke øke fagforeningsfradraget.

– Det har ikke jeg vunnet fram med foreløpig. Men det kommer vi til å debattere videre i prosessen. Men vi vil beholde foreningsfradraget, sier Henrik Asheim til FriFagbevegelse.

– Jeg er glad for at vi viderefører fagforeningsfradraget. Så får vi ta en debatt fram mot landsmøtet med tanke på at det skal økes, legger han til.

Koronapandemien har også gjort noe med Høyres syn på viktigheten av et godt organisert arbeidsliv.

– Særlig i den krisen vi har stått i nå, ser vi viktigheten av et godt organisert arbeidsliv. Jeg mener alltid vi har ment det, men jeg synes det er fint at vi kan slå det fast i program med tanke på det ansvaret partene har tatt, sier Henrik Asheim.

Les også: Høyres programkomité vil fortsette kuttene i statlig sektor i fire nye år: – Det er knapt til å tro. Har de ikke lært noe av denne våren?

Første utkast

Mandag la programkomiteen i Høyre fram første utkast til nytt partiprogram.

Til å være et parti som har styrt landet i snart åtte år, er det oppsiktsvekkende mye nytt i programmet. Men også veldig mye kjent Høyre-politikk. Som blant annet at Høyre vil vurdere justeringer og oppmykninger i arbeidsmiljøloven for å gi mer fleksibilitet. Og at partiet vil ha et differensiert innleieregelverk, som sikrer næringslivets behov for arbeidskraft samtidig som de ansatte sikres gode vilkår. Regelverket skal differensieres basert på hvilke bransjer og regioner som har størst utfordringer.

Høyre forslår et nytt jobbskattefradrag for de under 30 år og åpner for enklere bruk av utdanningsstillinger rettet mot ungdom uten fullført videregående opplæring, som heller kan opparbeide kompetanse i bedriften.

LO-lederen: – Velkjent politikk

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er mye velkjent Høyre-politikk i programutkastet. Politikk som er godt kjent fra de siste årene.

– Det loves mer skattekutt og privatisering. Det er det siste Norge trenger nå. Erfaringene fra sju år med høyrestyre er at det er de aller rikeste som får mest når høyreregjeringen deler ut skattekutt, mener Gabrielsen.

– Jeg trodde vi hadde lært hvor viktig det er med sterke fellesskapsløsninger og fellestjenester på helse, omsorg og skole. Vi har greid oss mye bedre i disse krisetidene enn de landene som har privatisert kjerneoppgavene i samfunnet.

Saken fortsetter under bildet.

– En ting er å skrive at man er for et organisert arbeidsliv. Sannheten er at det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år under høyreregjeringen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– En ting er å skrive at man er for et organisert arbeidsliv. Sannheten er at det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år under høyreregjeringen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Jan-Erik Østlie

Han er også skuffet over at fagforeningsfradraget fortsatt blir som i 2013.

– En ting er å skrive at man er for et organisert arbeidsliv. Sannheten er at det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år under høyreregjeringen. Når det gjelder arbeidslivet fortsetter de å bruke honnørord. Men når Høyre bruker begreper som «fleksibilitet» og «oppmyking» av arbeidsmiljøloven – ja, så har vi lang erfaring med at det i realiteten betyr en svekkelse med mindre faste stillinger og mer midlertidighet, sier Hans-Christian Gabrielsen.

Les også: Høyre vil ha pensjon fra første krone: Lurer en million nordmenn, svarer LO-lederen

Grønt skifte, bistand, handel og beredskap

Høyre går i programutkastet inn for å realisere ambisjonen om en kostnadseffektiv fullskalaløsning for karbonfangst- og lagring (CCS), og bidra til at flere CCS-prosjekter gjennomføres i norsk industri.

Partiet vil også etablere en finansieringsordning som bidrar til å utløse investeringer i storskala flytende vindkraft.

Høyre mener at hoveddelen av norsk bistand skal rettes inn mot klima, rene hav og jenters utdanning i utviklingsland.

Gammelt nytt er det også at Høyre vil ha søndagsåpne butikker, og alkoholsalg i butikk til klokken 23. Vinmonopolet skal ha åpent til klokka 20.00 på hverdager.

Høyre vil også redusere avgiftene på varer som konkurrerer med grensehandelen.

Høyre vil opprette en egen reservestyrke tilknyttet helsevesenet som kan aktiveres i pandemier. I utkastet går programkomiteen også inn for et mål om å sørge for tilstrekkelig lager- og produksjonskapasitet av nødvendig medisinsk utstyr og råvarer til viktige legemidler for en eventuell krisesituasjon.

Annonse
Annonse