JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Også Unio forbereder proteststreik

Verken Siv Jensen eller Bent Høie klarte å få Unio-konferansen til å snu i spørsmålet om midlertidige ansettelser.
TEASER

TEASER

Helge Rønning Birkelund, ANB

helge.birkelund@anb.no

Tvert imot var Unio-leder Anders Folkestad klarere enn noensinne ved konferansens slutt.

– Vi legger alt til rette for å være med på den politiske streiken på nyåret. Avgjørelsen skal hovedstyret ta, men hvis ikke regjeringen snur er det ganske sikkert at vi blir med. Jeg synes argumentasjonen til regjeringen ikke henger på greip og bare blir tynnere og tynnere, sier Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samlet fagbevegelse

Unio er landets nest største hovedorganisasjon for arbeidstakere med 320.000 medlemmer. En samlet arbeidstakergruppe har sammen med Unio klart sagt fra hva de mener om regjeringens åpning for mer bruk av midlertidig ansatte.

Tirsdag gjennomførte Parat en politisk streik på landets flyplasser, mens LO har vedtatt å gå til politisk streik på nyåret. Også YS har signalisert det samme.

Unio-konferansen ble avsluttet med en partilederdebatt hvor de politiske skillelinjene var store og temperaturen til dels høy.

«Ikke grunnlag for krigsretorikk»

Finansminister Siv Jensen forklarte endringen av arbeidsmiljøloven som en liberalisering, mens Høyre- nestleder Bent Høie var mer forsiktig. Han kalte det en moderat oppmyking, «som det ikke er noe grunnlag for å bedrive krigsretorikk mot».

Noe undring ble imidlertid registrert blant de offentlige ansatt, sykepleiere inkludert, når han ikke ville ha midlertidig ansatte på sykehusene, men samtidig åpnet for mer midlertidighet ellers i arbeidslivet.

Siv Jensen gjentok regjeringens argumenter.

– Hovedregelen skal være fast ansettelse. Alle som har det skal ha retten til å ha det fortsatt. Målgruppen er mennesker som sliter i arbeidslivet og som kan få drahjelp av et fleksibelt arbeidsliv. Lovendringen er godt rammet inn. Det er ikke fritt fram. Muligheten for misbruk og utnyttelse er svært begrenset, poengterte Siv Jensen.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener liberaliseringen klart endrer maktforholdet i norsk arbeidsliv. Han er ikke i tvil om at endringen vil få konsekvenser.

– Arbeidsgiver får mer makt og arbeidstakeren mindre. Hvis du ber om mer midlertidighet, får du mer midlertidighet.

Venstre bekreftet støtte

Endringene i arbeidsmiljøloven som regjeringen foreslår, kommer uansett til å bli vedtatt i Stortinget med stemmene til Venstre. Det bekreftet Ketil Kjenseth under tirsdagens partilederdebatt. Kristelig Folkeparti, som ikke stilte på Unio-konferansen, står på opposisjonens side i denne saken. (ANB)

Les også:

FORSLAGET

Flere vil få fast jobb (05.12.2014)

Arbeidsminister Robert Eriksson overbevist: Flere vil ende opp i faste jobber hvis det blir lettere å ansette folk midlertidig

BAKGRUNN:

Dette er Eriksson-pakken (05.12.2014)

REAKSJONENE:

Også Unio forbereder proteststreik (10.12.2014)

Både LO og YS vil streike mot regjeringen (08.12.2014)

NRK-ansatte kjøper ikke Erikssons argumenter (08.12.20104)

Eriksson måtte gjøre retrett for andre gang (06.12.2014)

YS lammer flytrafikken (05.12.2014)

LO-lederen i Oslo krever kraftfull markering (08.12.2014)

Hjelper ikke funksjonshemmede (08.12.2014)

Fagforbundet åpner for generalstreik (05.12.2014)

YS: Gjør arbeidslivet mer utrygt (06.12.2014)

Unio: Historisk tilbakeslag (06.12.2014)

– Arbeidsgiverne erstatter allerede fast ansatte med midlertidige (06.12.2014)

Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.2014)

Ap: Skaper usikkerhet (05.12.2014)

LO vil samle fagbevegelsen til kamp (05.12.2014)

KrF skeptisk, Venstre positiv (06.12.2014)

Annonse

Flere saker

Annonse