JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-saken:

Økokrim avviser Fagforbundets Aleris-anmeldelse

Fagforbundet har anmeldt det kommersielle velferdsselskapet, men Økokrim vil ikke etterforske: – Oppsiktsvekkende, sier Fagforbundet-leder Mette Nord.
Administrerende direktør Erik Rune Sandøy i Aleris Ungplan & BOI.

Administrerende direktør Erik Rune Sandøy i Aleris Ungplan & BOI.

Eirik Dahl Viggen (arkivfoto)

oystein.windstad@fagbladet.no / per.flakstad@fagbladet.no

Aleris er det største selskapet som driver med kommersiell velferd i Norge. Tidligere i år har Fagforbundet anmeldt Aleris for grov arbeidskriminalitet. I tillegg har 26 konsulenter saksøkt Aleris.

Selskapet sendte mandag formiddag uten pressemelding der de legger ved beslutningen fra Økokrim. Mette Nord er kritisk til vurderingen:

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at verken tilsynsmyndighetene eller påtalemyndigheten vil gå inn å undersøke denne saken etter at vi har påvist det vi mener er en rekke indisier på at alt ikke er som det skal i Aleris Ungplan & BOI, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord.

Aleris måtte betale 17 millioner til Skatteetaten fordi konsulenter egentlig skulle vært ansatt

Aleris: – Ikke gjort noe galt

Økokrim skriver at Skatteetaten og Arbeidstilsynet signaliserer at de ikke vil be om politietterforskning av Aleris. I pressemeldingen skriver selskapets direktør Erik Sandøy:

«Vi konstaterer at Økokrim avviser Fagforbundets offentlige anmeldelse av Aleris Ungplan & BOI, og ikke har funnet noe grunnlag for å starte etterforskning. Vi tar avvisningen til etterretning. Vi har hele tiden sagt at vi er trygge på kvaliteten på det arbeidet vi gjør og at vi ikke har gjort noe galt.»

Aleris-tillitsvalgte tar arbeidsgiver i forsvar: – Det føles urettferdig at hele konsernet svartmales

Mette Nord er skuffet

Fagforbundets leder er skuffet over at Økokrim ikke vil etterforske velferdskonsernet:

– Når en sjåfør har klare kjøre- og hviletidsbestemmelser, burde det ikke være greit at ansatte som registrerer seg som selvstendige får lov å jobbe døgnet rundt med mennesker i en sårbar situasjon.

– Når vi tar tak i dette, og har gitt både tilsynsmyndigheter og politi klare indisier på at bestemmelser i arbeidsmiljøloven og skatteregler er brutt, er det svært skuffende at de institusjonene som skal hindre arbeidslivskriminalitet og sørge for ordnede forhold for både ansatte og brukere, ikke engang vil undersøke dette nærmere, sier Nord.

Hun viser videre til en rettssak fra desember 2017:

– I tillegg har jo selvstendige konsulenter i Aleris allerede tapt en skattesak mot myndighetene som vant fram med at de skulle skattlegges som arbeidstakere og ikke selvstendig næringsdrivende, sier Nord.

Aleris-saken kan bli valgkampsak, varsler Fagforbundet-sjefen

Aleris er kritisk til ordveksling i mediene

Flere av de 26 som har gått til sak mot Aleris, jobber fortsatt for selskapet. De fikk beskjed om at de skulle sparkes, men dette ble senere trukket tilbake og de fikk beholde jobbene.

Oslo tingrett har satt av hele tre måneder til rettssaken mellom Fagforbundet-medlemmene og Aleris. Den skal etter planen starte 7. januar 2019. Dommen kommer i slutten av april eller i starten av mai.

Direktør Sandøy skriver han er kritisk til at konflikten har havnet i avisene:

«Vi er et av Norges beste omsorgstilbud for utsatte og sårbare, og en velrenommert arbeidsplass for over 3500 medarbeidere. Den siste tiden har vært krevende for våre medarbeidere. Vi har hele tiden etterlyst dialog og ikke offentlig ordveksling i mediene».

Sandøy har tidligere kalt Fagforbundets anmeldelser for mediestunt.

Aleris-sjefene fikk over 13 millioner i bonus på fem år

Annonse
Annonse