JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking

I 2018 tredoblet oljefondet investeringene i det kinesiske overvåkingsselskapet Hikvision. Selskapet er anklaget for å overvåke minoritetsgruppen uigurer.
Yngve Slyngstad, direktør i Oljefondet.

Yngve Slyngstad, direktør i Oljefondet.

OECD/flickr.com

Ved årsskiftet eide oljefondet aksjer i Hikvisions, som er verdens største leverandør av overvåkingsutstyr, til en verdi av 954 millioner kroner, skriver Aftenposten. Oljefondet har også aksjer i overvåkingsselskapet Dahua, som ved årsskiftet hadde en verdi på 207 millioner kroner.

I 2017 inngikk selskapene avtaler i Xinjiang-provinsen til en verdi av rundt 9 milliarder kroner, ifølge nettstedet IPVM. De skriver at Hikvision har tjent penger på overvåkingen av uigurer. Opp til 1 million har av den kinesiske stat blitt sendt på interneringsleirer, ifølge Amnesty.

Leder av Oljefondets etikkråd Johan A. Andersen sier han ikke kan kommentere investeringene direkte, men sier på generelt basis er vi stadig mer opptatt av hvilke muligheter teknologi gir for misbruk.

Hikvision skriver i en epost til avisen at kinesiske myndigheter ikke er involvert i driften av selskapet, som «er et uavhengig, globalt og børsnotert selskap» på spørsmål om deres kameraer benyttes av myndighetene i interneringsleirene i Xinjiang.

p

Annonse
Annonse