JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeskatt:

Oljeselskapene kan få milliarder i subsidier. Partiene på Stortinget nærmer seg en løsning

Opposisjonen og regjeringspartiene regner med å lande en redningspakke for oljenæringen i løpet av mandag.
Forhandlingene om oljeskatt, her representert ved Ap-leder Jonas Gahr Støre, går på overtid på Stortinget.

Forhandlingene om oljeskatt, her representert ved Ap-leder Jonas Gahr Støre, går på overtid på Stortinget.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

De seks parlamentariske lederne kom ut etter et 35 minutter langt møte mandag. Før helgen så det mørkt ut, men i løpet av helgen har det lysnet slik at alle partier på Stortinget håper å lande en redningspakke for olje- og gass, i tillegg til leverandørindustrien, senere på dagen.

– Vi ser konturene av en løsning. Vi tar en pause nå for å gå litt gjennom dokumentet og kvalitetssikre, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, etter møtet om saken.

Stikk til forhandlerne

En løsning der friinntekten økes til 24 prosent, men der selskapsskatten holdes utenfor, er kjernen i et kompromissforslag som nå ligger på bordet i de krevene forhandlingene på Stortinget om oljeskatt, etter det NTB kjenner til.

Målet er å kunne frigjøre summer i 100-milliardersklassen. Dagen før mandagens forhandlingsmøte kom statsminister Erna Solberg (H) med et lite stikk til forhandlerne.

– Politikere trenger ryggrad for å stå imot presset fra oljelobbyen, sa hun.

– Norsk politikk har tidligere vist ryggrad med å kunne si imot dette tidligere. Det er viktig når vi gjør en selvstendig vurdering av hvordan dette skal være framover, uavhengig av det som kan legges på oss nå, sa Solberg til NTB.

Kontring fra Ap-lederen

Hun fikk svar på tiltale av partilederne som møtte til nytt forhandlingsmøte klokka 11.30 mandag. De er allerede fire dager på overtid. Fredag skal Stortinget behandle saken om petroleumsskatten.

Les også: SV bryter forhandlinger om oljeskatt

– Målet er å få aktivitet i en situasjon hvor vi risikerer at titusener blir oppsagt fra jobben sin i industrien, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Jeg synes statsministeren skal høre på industrien selv. Alle næringsinteresser i Norge har sine interesseorganisasjoner som står på og taler deres sak. Det er politikken legitimitet å lytte til dem og ta sine egne beslutninger. Jeg har ikke noe behov for å gi ut noen røde eller gule kort til de som taler på vegne av industrien. Vi lytter mye til industrien, vi lytter mye til de ansattes organisasjoner, som også er veldig aktive i denne prosessen, sier han.

Påminnelse om ytringsfrihet

Siv Jensen, Frp-lederen som for kort tid siden var statsministerens betrodde finansminister, kommenterte også Erna Solberg frykt for at oljelobbyen skulle få for stort gjennomslag.

– Vi har ytringsfrihet i Norge, sa Siv Jensen.

Les også: Regjeringen endrer oljeskatten

– Jeg vil minne statsministeren om at vi politikere er ombudsmenn for det norske folk. Jeg er opptatt av å høre på alle som har noe å si, la hun til.

Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, kjente seg heller ikke igjen.

– Statsministeren må få si det hun sier, men jeg er opptatt av leverandørindustrien og verftene som snart står uten oppdrag, sa Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Annonse

Flere saker

Annonse