JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringas budsjettkonferanse

Opposisjonen vil ikke ha et «normalt» Høyre-budsjett

Regjeringen sitter samlet på Hurdalsjøen og snekrer budsjett. De som kanskje skal vedta budsjettet for neste år, mener regjeringen tar for lett på konsekvensene av pandemien.
Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Eigil Knutsen, hører statsminister Erna Solberg snakke om at statsbudsjettet for 2022 blir et mer normalt budsjett.

– Men normale Høyre-budsjett har vi fått nok av. Det har vært nok av budsjetter med skattekutt til landets rikeste og usosiale kutt til de som har minst, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

FriFagbevegelse har spurt fire finanspolitikere fra den rødgrønne siden om hva de forventer seg av regjeringens budsjett, som spikres på Hurdalsjøen kurs- og konferansehotell i disse dager.

Eigil Knutsen mener det viktigste for 2022-budsjettet er å få flere i arbeid.

– Regjeringen har mislyktes med å få flere unge i jobb både før og under pandemien. Større satsing på lærlinger, hele faste stillinger og en aktiv næringspolitikk må til, sier han til FriFagbevegelse.

Knutsen mener mange uløste oppgaver står for tur.

– Ap vil styrke velferden og ta igjen etterslepet i sykehusene, korte ned pasientlistene til fastlegene, øke bemanningen i eldreomsorgen, utvide tannhelsetilbudet og ha billigere barnehage og SFO. Dersom Ap får sette sitt godkjentstempel på 2022-budsjett blir det starten på en rettferdig klimapolitikk. De som kjøper de dyreste elbilene må betale moms, mens vanlige folk skal få en storstilt utbygging av ladestasjoner over hele landet, sier Ap-politikeren.

Bakgrunn: Sanner legger ingen snublesteiner: Lager budsjett for fire nye borgerlige år

(Saken fortsetter under bildet)

Eigil Knutsen, fungerende finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Eigil Knutsen, fungerende finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Kari Bernardini

Tidlig å avlyse

SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski, mener det er tidlig å avlyse pandemien samtidig som vi ser rekordhøye smittetall.

– Regjeringen må ikke gjøre samme feil som i høst da de begynte å avvikle ordningene som hjalp arbeidstakere og bedrifter gjennom krisen altfor tidlig, sier Kaski til FriFagbevegelse.

Kaski frykter regjeringen tar for lett på de langsiktige konsekvensene av koronakrisen.

– Vi må fortsatt bruke nok penger til at vi får folk i jobb igjen så fort som mulig og har gode ordninger for arbeidsledige. Regjeringen burde imidlertid kutte gavepakkene til kapitaleiere og store selskaper og øke skattene for de rikeste i samfunnet, for å begynne å rette opp i skjevhetene denne krisen har medført, sier hun i en kommentar til budsjettkonferansen på Hurdalsjøen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter Høyre-regjeringen nok en gang skal komme med flere sentraliserende grep.

– De har tidligere gjort endringer som rammer vanlige arbeidsfolk, for å få budsjettene til å opp. Frykter kutt i pendlerfradrag, personalrabatt og den type usosiale avgiftsgrep, sier han i en kommentar til FriFagbevegelse.

Kritisk for permitterte: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker

(Saken fortsetter under bildet)

Trygve Slagsvold Vedum, Sp-leder.

Trygve Slagsvold Vedum, Sp-leder.

Jan-Erik Østlie

– Økonomien ikke friskmeldt

Rødt vil gjøre økt dagpengesats for de arbeidsledige (økt fra 64 til 80 prosent under korona) og feriepenger på dagpenger permanente, samt sikre at ingen mister dagpenger før de har fått tilbudt jobb eller utdanningsløp.

– Selv om vi blir kvitt koronaviruset, blir ikke økonomien friskmeldt med det første for det. Ifølge SSB vil ikke den norske økonomien være tilbake på normalt nivå før 2024. Det blir ikke noe lettere å være arbeidsledig og leve på 64 prosent av en allerede lav lønn, og ikke få feriepenger, selv om det ikke er korona. Derfor må den økte dagpengesatsen og ferietillegget på dagpenger gjøres permanent, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Mye lest og delt: Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten

Annonse

Flere saker

Annonse