JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Optikerforbundet: Ingen dialog med regjeringen om prisen på barnebriller

Regjeringen hevder at de nye satsene for barnebriller er satt i samarbeid og dialog med optikere. Feil, svarer Optikerforbundet.
Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Optikerforbundet.

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Optikerforbundet.

pressefoto

– Å kalle dette dialog er å dra det langt, sier generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, til NRKs Politisk kvarter torsdag.

Regjeringen har foreslått et tak på barnebriller til 1.200 kroner for ordinære briller og 2.400 kroner for ekstra tilpassede briller. Forslaget, som vil gi en innsparing på 122 millioner kroner, har vakt storm.

I en NRK-debatt forrige uke sa Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at satsene «ikke er funnet på politisk», men gjort «på bakgrunn av dialog med bransjen».

p

Optikerforbundet har vært i kontakt med alle de store brillekjedene og spurt om de har vært i dialog med departementet om fastsettingen av taket.

– Det sier alle nei til, sier Haugo.

Hauglie: Nav har satt taket

Til Politisk kvarter presiserer Hauglie at dialogen har handlet om hvordan støtteordningen har fungert, samt praksis, regelverk og retningslinjer. Det er Nav som har foreslått pristaket, framholder ministeren.

– Det er Nav som har innhentet priser fra bransjen, sier Hauglie.

På sine nettsider bekrefter Norges Optikerforbund at de har blitt bedt om å komme med en vurdering av hva som bør være «veiledende pris for rimeligste hensiktsmessige brille». Men slike prislister egner seg ikke til å regne ut priser på briller til barn med spesielle behov, påpeker Haugo.

Ifølge faktisk.no har Nav ikke bedt brillekjedene om en vurdering av hva en brille til barn som omfattes av støtteordningen, vil koste i praksis.

– Standardpriser

Haugo påpeker at det Nav og regjeringen har bedt om og fått, er standardprisene. De kan dekke brilleutgiftene til noen barn, sier han.

– Men det er ikke disse prisene som gjelder når man skal lage en avansert brille. Alle skjønner jo det, sier han.

– Ordningen skal dekke veldig mange barn med forskjellige typer synsproblemer. Noen barn vil komme svært uheldig ut, slår han fast.

– Skjønner ikke konsekvensene

Tidligere denne uka åpnet Hauglie for å vurdere en unntaksordning for barn med særskilte behov.

p

SV-leder Audun Lysbakken mener det er åpenbart at regjeringen ikke har skjønt konsekvensene av det foreslåtte kuttet.

– Dette vil gå over familier, særlig dem med dårlig råd, sier han.

Annonse
Annonse