JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I ordførerstolen for andre gang:

Ordfører Jan Oddvar byttet fra KrF til Ap: – Det ble umulig for meg å være med videre

Jan Oddvar Skisland har klart å samle venstresiden i Kristiansand etter 72 år med borgerlig styre.
Jan Oddvar Skisland er ordfører for andre gang og for sitt andre parti.

Jan Oddvar Skisland er ordfører for andre gang og for sitt andre parti.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Da han lanserte sitt eget ordførerkandidatur til kona, sa Jan Oddvar Skisland at det var 20 prosent sjanse for at han skulle bli valgt. 72 år med borgerlig styre og nasjonale meningsmålinger som ikke ga noe spesiell drahjelp, tilsa ikke noen revolusjon i sørlands-hovedstaden. Men så begynte ballen å rulle – omtrent like fort som da Start banket inn tre raske mål og rykket opp til eliteserien i skjebnekampen mot Lillestrøm.

ph

God dialog tidlig

Jan Oddvar Skisland og Ap fikk tidlig en god dialog med de andre rødgrønne partiene. De følte seg riktignok ikke helt sikre på MDG, men tvilen viste seg å være ubegrunnet.

– Tverrpolitisk liste ble mye større enn vi trodde. Da avisa Fædrelandsvennen hadde talt opp hvor mange delegater de ulike alternativene hadde, ble de irettesatt av Tverrpolitisk liste. Med de på laget, og med Demokratenes 10 representanter på vippen, var det plutselig 32–29 i rødgrønn favør, sier Jan Oddvar Skisland til FriFagbevegelse.

Det var en sterk bevegelse for et skifte, ifølge Skisland. Det var også Tverrpolitisk liste veldig tydelig på. De borgerlige hadde styrt for lenge, og det var en maktarroganse i politisk ledelse, mener han.

– Demokratene var på vippen. Deres frontfigur, Vidar Kleppe (eks. Frp), vinglet fram og tilbake. Fire fra Demokratene ble plutselig lei det politiske spillet. De hadde ikke lest programmet og meldte seg ut. Så tok de kontakt med oss med støtte til vårt alternativ. Dermed hadde vi flertall, sier Jan Oddvar Skisland.

Kom fra KrF

Ikke så rent få har meldt seg ut av KrF. Jan Oddvar Skisland var tidlig ute. Fra 2003 til 2007 var han ordfører i byen for KrF på borgerlig side. Men så var det nok.

ph

– Jeg gikk stille og rolig ut døren etter perioden og var egentlig ferdig med politikken. Men fire år senere ble jeg spurt om å stille for Arbeiderpartiet, forteller han.

Den teologiutdannede politikeren ble politisk frelst av Jon Lilletun og hans sosialpolitiske kurs. Men da Dagfinn Høybråten tok over roret som leder i partiet, ble det nok for Skisland. Kursen gikk mot høyre for KrF. Selv sto han på venstresiden i partiet.

– Jeg følte det ikke var plass for oss på den tiden. Det ble umulig for meg å være med videre. Derfor var det ikke så vanskelig å ta steget over til Ap da de spurte meg, er det eneste han vil si om akkurat den biten.

Får ikke storbymidler

Trygt forankret i ordførerstolen for andre gang, ble han raskt enig om en liste med 12 prioriterte hovedoppgaver. Fattigdomsbekjempelse, miljøaspektet og heltidsproblematikken skulle prioriteres mest av alt.

– Kristiansand har egentlig ligget dårlig an på alle disse områdene. Bare Oslo og Drammen har en høyere andel innbyggere med fremmedkulturell bakgrunn. Bare hver tredje stilling er heltid. Barnefattigdommen er stor, sysselsettingsandelen lav. Og antall lærlinger lav, sier Jan Oddvar Skisland.

Som ordfører er Jan Oddvar Skisland opptatt av Kristiansand som en storby. Bare fire norske byer er større i antall innbyggere: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. De fire byene får storbymidler fra staten. Det får ikke Kristiansand.

– Det er en prioritert oppgave for oss å komme med å lista over dem som får storbymidler.

Går i ett hver dag

Han oppfattes som en jordnær ordfører, en del av innbyggerne. Med god bakkekontakt.

Da er det verre med kona, som plutselig ser mindre til mannen sin. Det går i ett, fra sju-halv åtte om morgenen til kvelden.

ph

– Jeg føler det går i halvtimes avtaler hele dagen. I går var jeg vel hjemme halv ni, sier han.

Veldig mye har forandret seg siden sist han var ordfører.

– Da hadde vi tre barn i skolealderen. Det er den viktigste alderen. Nå er de voksne. Det var to årsaker til at jeg trakk meg etter fire år: Jeg følte meg ikke lenger hjemme i KrF. Og jeg var helt utslitt, sier han.

Nå opplever han også et helt annet støtteapparat som ordfører.

– Alt er mye bedre tilrettelagt. Jeg får hjelp på en helt annen måte. Administrasjonen er blitt veldig profesjonelle, sier Jan Oddvar Skisland.

Annonse
Annonse