JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyråer og innleie

Ørjasæter og Eldring har skrevet Løsarbeidersamfunnet 2.0

For to år siden kom Line Eldring og Elin Ørjasæter med boka Løsarbeidersamfunnet. Nå har det kommet en oppdatert utgave. De mener Fougner-utvalget endrer så mye i arbeidslivet at det er behov for en ny utgave.
Line Eldring (til venstre) og Elin Ørjasæter er enige om mye. Derfor har de skrevet bok sammen. Men de er helt uenige når det gjelder om tiltakene på bemanningsbransjen er nødvendige eller ikke.

Line Eldring (til venstre) og Elin Ørjasæter er enige om mye. Derfor har de skrevet bok sammen. Men de er helt uenige når det gjelder om tiltakene på bemanningsbransjen er nødvendige eller ikke.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

De er ikke enige i alt, men de er enige om det viktigste at Norge er tjent med et arbeidsliv med hele faste stillinger og at denne modellen angripes fra mange hold.

Line Eldring og Elin Ørjasæter har nettopp kommet med en ny utgave av boka «Løsarbeidersamfunnet». Eldring er leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet og har jobbet mange år i Fafo. Hun er dessuten nettopp blitt oppnevnt som leder av regjeringens EØS-utvalg. Ørjasæter er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania, og er en kjent samfunnsdebattant.

«Game-changer»

Da «Løsarbeidersamfunnet» kom i 2018 var det for mange en svært nyttig gjennomgang av hvordan det står til i arbeidslivet for alle dem som ikke har faste hele stillinger.

– Hvorfor er det nødvendig med en ny utgave nå?

– I fjor sommer kom Fougner-utvalget. Dette ble en «game-changer», forklarer Line Eldring.

Fougner-utvalget var et regjeringsoppnevnt utvalg som tok for seg tilknytningsformer i arbeidslivet. Flertallet som besto av representantene fra fagbevegelsen og de nøytrale medlemmene vil legge til rette for en høy andel av faste ansettelser og et organisert arbeidsliv.

Norsk modell: Fougner-utvalget har så på fremtidas arbeidsliv. Her er deres 15 forslag til endringer

Maskerte arbeidstakere

«Dermed ble tilknytningsformen, altså den juridiske avtalen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, løftet opp som selve armeringsjernet i den norske modellen», skriver de i bokas forord.

Boka er stort sett delt opp i kapitlene etter de ulike tilknytningsformene.

Et kapitel tar for seg innleie og bemanningbyråene og gråsonen mellom innleie og entreprise. Et kapitel tar for seg «utstasjonerte arbeidstakere». Dette er utenlandske arbeidstakere som jobber i Norge, men er ansatt i et utenlandsk firma. Veldig mange av tilfellene med utnytting av utenlandske arbeidstakere er knyttet nettopp til utstasjonerte arbeidstakere.

I det fjerde kapitelet tar de opp selvstendige arbeidstakere. Her lanserer de uttrykket maskerte arbeidstakere, altså personer med et enkeltpersonforetak som i realiteten er ansatte.

På boklanseringen i Cappelen Damm-forlag sa Elin Ørjasæter at et mer dekkende uttrykk kan være kamuflerte arbeidstakere.

Jubel i Fellesforbundet: Dette forslaget kan gjøre det vanskeligere å omgå reglene for innleie av arbeidskraft, mener Krogstad

«Fake frilansere»

Et tilgrensende tema er frilansing. Dette er vanlig innen kultur og media, men også innen den framvoksende plattformøkonomien. Klubbleder i Foodora-klubben, Paul Olai-Olssen kommenterte bokutgivelsen og karakteriserte en del av budene i bransjen som er såkalt frilansere, som «fake frilansere».

Eldring og Ørjasæter tar også for seg de som arbeider svart. Å jobbe svart er selvsagt ikke noen tilknytningsform, men har sin naturlige plass i en bok om hvordan folk er tilknyttet arbeidslivet og spesielt når temaet er løsarbeidere.

De tar også for seg idealet i det norske arbeidslivet, faste hele stillinger, men de er også innom den forholdsvis vanlige formen for ansettelser, midlertidige kontrakter.

Fire tiltak

I den forrige utgaven av «Løsarbeidersamfunnet» avsluttet de med fire forslag til tiltak, blant annet et forslag om å innføre et års prøvetid. Poenget var at det skulle erstatte midlertidige kontrakter. I tillegg foreslo de et ombud for tilknytningsformer og å styrke incentivene til organisering både på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. De foreslo også et «teknisk beregningsutvalg» for utviklingen av tilknytningsformer i arbeidslivet, for å styrke faktagrunnlaget i debattene rundt dette temaet.

– Hvorfor har dere ikke med noen politiske forslag i den nye utgaven?

– Veldig mye er fanget opp av Fougner-utvalget, og dette var forslag inn mot valgkampen året etter, så det føltes ikke så viktig å komme med slik krav nå, sier Eldring.

Uenige om bemanningsbransjen

Ørjasæter og Eldring er ikke enige i alt. Det kom klart til uttrykk på boklanseringen.

Ørjasæter mente at tiltakene som nå kommer mot bemanningsbransjen spesielt i byggebransjen i Oslo-området, er som «å slå bikkja etter at den har sluttet å gneldre». De kommer for seint etter at bemanningsbransjen har begynt å oppføre seg.

Eldring på sin side mener at tiltakene absolutt er nødvendige.

Line Eldring og Elin Ørjasæter har samarbeidet om boka Løsarbeidersamfunnet. Nå kommer boka i en ny utgave oppdatert etter det som har skjedd i arbeidslivet de siste åra.

Line Eldring og Elin Ørjasæter har samarbeidet om boka Løsarbeidersamfunnet. Nå kommer boka i en ny utgave oppdatert etter det som har skjedd i arbeidslivet de siste åra.

Cappelen Damm Akademikerne

 

Annonse

Flere saker

Annonse