JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Over 5.000 har fått varsel om permittering. Overnatting og servering er hardest rammet

Nær halvparten av de varslede permitteringene i Norge forrige uke rammer overnattings- og serveringsvirksomheter i Oslo og Viken.
5.200 personer fikk varsel om permittering i forrige uke, viser ferske tall fra Nav. 

5.200 personer fikk varsel om permittering i forrige uke, viser ferske tall fra Nav. 

Emmie Olivia Kristiansen

aslak@lomedia.no

5.200 personer fikk permitteringsvarsel i forrige uke, viser ferske tall fra Nav. I tillegg mottok Nav varsler om masseoppsigelser som berørte om lag 200 personer. 

– Det er noen få virksomheter som står for en stor andel av de varslede permitteringene, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Bakgrunn: Her er korona-ordningene som gjelder for ledige og permitterte fram til 31. januar 2022

Varsler til 3.200 personer

Overnattings- og serveringsvirksomheter er hardest rammet av alle næringene. Seks av ti virksomheter har fått varsler om permittering. Til sammen utgjør det 3.200 personer. I industrien er 1.100 personer berørt.

5.200 permitteringsvarsler i løpet av en uke er over 10 ganger så mange som en gjennomsnittlig uke det siste halvåret (490 personer), ifølge Nav. 

I løpet av den siste uken har det kommet 3.600 søknader om dagpenger, noe som er om lag 1.000 flere enn en snittuke det siste halvåret.

– Dersom vi sammenligner med tidligere ledighetstopper under pandemien, ser vi ikke noen stor vekst foreløpig når det kommer til faktiske permitteringer, sier Holte.

Lønnsstøtte kan hjelpe

Det er ikke lenge siden regjeringen satte i gang arbeidet med lønnsstøtte. Målet er å unngå at folk blir permittert og mister jobben som følge av innstramminger i smitteverntiltak.

Både LO, NHO og Virke har bedt regjeringen om at lønnsstøtte må innføres igjen for å møte utfordringen med økt smittetrykk. Staten vil da ta en del av lønnskostnadene for kriserammede bedrifter.

– Det er bra at regjeringen har lyttet til LO og partene for å få på plass en lønnstøtteordning. Det kan hindre et ras av nye permitteringer, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– Vi er klare for å skru sammen en god ordning som kan bidra til å holde folk i jobb, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

Annonse

Flere saker

Annonse