JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bredside mot oljepakken:

Partilederdebatten: Først da oljepakka ble diskutert, tok debatten fyr

Une Bastholm (MDG) raste mot oljepakka som Stortinget vedtok før sommerferien, og kalte den et stort svik mot barn og unge.
MOTPOLER: – Det største sviket mot barn og unge siden jeg gikk inn i politikken, sa  vi får noe tilbake, sa Une Bastholm (MDG).  Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener på sin side at oljepakken var helt avgjørende for at ikke industtrien skulle brekke ryggen.

MOTPOLER: – Det største sviket mot barn og unge siden jeg gikk inn i politikken, sa vi får noe tilbake, sa Une Bastholm (MDG). Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener på sin side at oljepakken var helt avgjørende for at ikke industtrien skulle brekke ryggen.

Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

helge@lomedia.no

Det ble en brennhet debatt om oljepakka da partilederne innledet en mer enn et år lang valgkamp med debatt i Arendal kulturhus sent torsdag kveld. Etter en tam innledning, var det oljepakka som gjorde at debatten tok fyr.

I en duell med Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kom MDG-leder Une Bastholm med en bredside mot flertallet i Stortinget som vedtok en skattepakke til oljeindustrien.

– Pakken er det største sviket mot barn og unge siden jeg gikk inn i politikken. Det er en ren skattepakke til en næring uten at vi får noe tilbake, sa Une Bastholm.

– Oljepakken var helt avgjørende for å unngå at industrien brakk ryggen, svarte Trygve Slagsvold Vedum.

Svarte fagbevegelsen

– Ledigheten skjøt i været, og fagbevegelsen ropte på hjelp til landets største industri. Titusenvis kunne står uten jobb. Vi måtte sikre landets største industri. Det var helt avgjørende. Premisset med denne pakka var å løfte havvind, fangst og lagring, hydrogen og sikre inntekten til folk og felleskapet, svarte Vedum.

– Stortingsflertallet sørger for klimapolitikken ikke skal lykkes, kontret Une Bastholm.

Venstre-leder Trine Skei Grande brukte sin siste partilederdebatt til å gå til angrep på den samme oljepakka, som Venstre-nestleder Terje Breivik ga sin fulle støtte og som Venstre stemte for i Stortinget.

– Regjeringen la fram en pakke som vi mener var knallbra og ville gitt mange gode investeringer på miljø og klima. Men vi kunne ikke si nei til endringene, sa Skei Grande.

– Da vi forhandlet pakka i Stortinget hørte jeg ikke et eneste argument mot fra Venstre. Så den døra kan vi stenge. Du satt hjemme, jeg var med i forhandlingene, svarte Støre.

– Vi sto foran en hel industri som kunne knekke ryggen. Det er den samme industrien som skal levere en stor del av det grønne skiftet. I Stord, Verdal og Sandnesjøen. Bare noen dager etter ble det satt i gang prosjekt i Verdal med bygging av understell til havvind og oppdrett. Hvis den industrien hadde brukket ryggen ville lokalsamfunnet gå samtidig, mener Jonas Gahr Støre.

Modererte seg

Etter debatten modererte Une Bastholm seg noe:

– Jeg kritiserer ikke at man bruker penger på å beholde arbeidsplasser. Vi har aldri vært mot omstillingsstøtte til bedrifter som leverer til oljen i dag. Det vi kritiserer er at pengene som nå ble til sammen en dyr pakke, med stor risiko for at vi ikke får pengene inn igjen fordi det skaper ulønnsomme investeringer, brukes til nye investeringer i fossil industri fram for til omstilling. Jeg kritiserer stortingsflertallet mest fordi det ikke ble vurdert alternativer. Man gjorde aldri noen gode vurdering alternativene til fangst og lagring, grønn skipsbygging, og utbygging av havvind, utdyper Une Bastholm overfor FriFagbevegelse.

Både TV2 og Dagbladet kåret for øvrig MDG-lederen til kveldens vinner, begge med terningkast seks. Av Dagbladets kommentatorer fikk hun ros for presisjonsnivået i kritikken av regjeringens prioriteringer i gjenåpningen av samfunnet.

I VG fikk MDG-lederen ikke like gode skussmål, med et beskjedent terningkast tre. Kommentatorene mener hun var litt anspent nettopp i debatten om olje med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

• Les også: Jørn Eggum om oljepakken: – Nå tar Stortinget jobbene på alvor

Annonse

Flere saker

Annonse