JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdeoppgjøret:

Pensjonistene taper år etter år. Her er LOs forslag til løsning

Kampen for å sikre pensjonistene bedre kjøpekraft er i gang. Nå krever landets to største arbeidstakerorganisasjoner endringer.
Tapene for alderspensjonistene har vært store de siste årene, konkluderer LO, Unio og FFO i et brev til regjeringen.

Tapene for alderspensjonistene har vært store de siste årene, konkluderer LO, Unio og FFO i et brev til regjeringen.

Anna Granqvist

aslak@lomedia.no

Nå brygger det opp til politisk strid om pensjonene. I går ble det kjent at pensjonistene også i år vil tape kjøpekraft.

LO krever nå endringer.

Sammen med hovedorganisasjonen Unio og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), krever LO at reguleringen av løpende pensjoner legges om fra 2020 slik at pensjonene reguleres med halvparten av lønnsveksten og halvparten av prisveksten. Det kommer fram i et brev som partene på arbeidstakersiden har sendt til arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Dette har også hele tiden vært Stortingets intensjon, skriver de tre organisasjonene i brevet.

Taper år etter år

Pensjonistene har sakket akterut år etter år. For femte gang på seks år taper pensjonistene kjøpekraft. Årsaken er regelen som ble innført i forbindelse med pensjonsreformen i 2011. Den sier at pensjonen skal reguleres i takt med lønnsvekst minus 0,75 prosentpoeng.

Les også: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden. Her er de nye satsene

– Dagens reguleringsregime med et fratrekk på 0,75 prosent har gitt unødig store svingninger, og tapene for alderspensjonistene har vært store de siste årene, noe som også har bidratt til å svekke oppslutningen om reguleringsordningen, heter det i brevet til Høyre-statsråden.

Både LO, Unio og FFO er kritisk til at trygdedrøftingene blir gjennomført før de fleste store tariffområdene har startet forhandlingene i årets lønnsoppgjør.

Kravene fra LO

Her er kravene fra LO, Unio og FFO i forbindelse med årets trygdedrøftinger:

• Alderspensjonene i 2020 reguleres med gjennomsnittet av anslått lønnsvekst (1,7 prosent) og anslått prisvekst (1,4 prosent).

• Det vil isolert sett gi alderspensjonistene halvparten av den realinntektsøkningen som lønnstakerne forventes å få.

• I tillegg kommer etterregulering på 0,3 prosentpoeng for lavt anslått lønnsvekst i 2019 i trygdedrøftingene i fjor.

• Regjeringen må legge fram trygdeoppgjøret til reell behandling i Stortinget.

Et annet kravet fra partene bak brevet er at «regjeringen og Stortinget står ved sine tidligere uttalelser om at de uføre må skjermes for levealdersjustering ved overgang til alderspensjon hvis de yrkesaktive kompenserer for levealdersjusteringen ved å stå lenger i arbeid».

Fafo-forsker forklarer lønnsoppgjøret: Her er fire spørsmål og svar

Hør episoden i podkasten Rørsla:

Lønnsoppgjøret: Her er fire spørsmål og svar

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

Forverring av levekår

Også Ap og Frp vil se på løsninger som kan sikre pensjonister jevnere inntektsutvikling enn med dagens ordning. Ap-leder Jonas Gahr Støre vil sikre at pensjonistene aldri går i minus på realinntekt. Det har de gjort i flere år nå. Støre har kalt dette for en forverring av levekårene for landets eldre.

Trygdeoppgjøret som arbeidsministeren la fram tidligere denne uka, får betydning for én million trygdemottakere og pensjonister. De som allerede får utbetalt alderspensjon, får en økning på 0,74 prosent fra 1. mai, mens den årlige økningen blir 1,2 prosent.

Samtidig er prisveksten i år anslått til å være på 1,4 prosent, og dermed får pensjonistene trolig en nedgang i kjøpekraft på mellom 0,15 og 0,2 prosent. Fasiten avhenger av hvor prisveksten til slutt lander.

Annonse
Annonse