JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pilene peker opp for finansministeren

I revidert nasjonalbudsjett vil regjeringen stramme inn reglene for de som mottar naturalytelser fra arbeidsgiveren.
Finansminister Siv Jensen (FrP) legger fram revidert nasjonalbudsjett for 2018.

Finansminister Siv Jensen (FrP) legger fram revidert nasjonalbudsjett for 2018.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Finansminister Siv Jensen var optimistisk da hun la fram revidert nasjonalbudsjett tirsdag. Hun kunne vise til en solid oppgang i norsk økonomi: Sysselsettingen går opp, arbeidsledigheten ned, konkurranseevnen styrkes og sykefraværet synker i forhold til prognosene.

Sykefraværet har gått ned med 1,5 prosent fra 2016 til 2017. Det fører til at utbetalingene i 2018 blir 1,2 milliarder kroner lavere enn beregnet.

Regjeringen vil subsidiere utenlandske arbeidstakere

IA-avtalen

– I år skal IA-avtalen (intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv) revideres. Får nedgangen i sykefraværet og utbetalingene noen innvirkning på disse forhandlingene?

– Nei, disse forhandlingene kommer til å skje uavhengig av revidert nasjonalbudsjett, svarte finansministeren på FriFagbevegelses spørsmål.

Også utbetalingene til alderstrygd går ned. Regjeringen justerer ned anslaget for alderspensjon med 1,7 milliarder kroner. 1,3 milliarder kroner skyldes at mottakerne av alderstrygd får utbetalt lavere satser enn antatt, men 420 millioner kroner er på grunn av at antallet trygdemottakere er færre.

Men Jensen ville ikke sette dette i forbindelse med at levealdersjusteringen i pensjonsreformen begynner å virke.

Naturalytelser

I forslaget sier regjeringa at de vil forbedre skattlegginga av naturalytelser.

– Den viktigste endringen er at vi rydder opp og plasserer hovedansvaret hos arbeidsgiveren. Dette vil føre til en forenkling for arbeidstakerne. Men alle disse ytelsene har vært skattepliktige fra før, nå rydder vi opp i det og gjør det enklere å forstå, sa finansministeren.

Naturalytelser er ytelser som en arbeidstaker mottar som ikke er penger. Det kan enten være ytelser fra arbeidsgiver eller fra arbeidsgivers forretningsforbindelser. Alle disse ytelsene har i prinsippet vært skattepliktige, men har ofte ikke blitt innberettet.

De ytelsene som er aktuelle er personalrabatter, gaver i arbeidsforhold, overtidsmat, fri avis, matkuponger og finansiering av barnehageplass for ansattes barn.

Se lista over nye skatteregler: Du må skatte av bonuspoeng på jobbreiser med fly

Redusert skatteinngang

Siv Jensen mener at disse endringene ikke vil endre statens inntekter.

I det reviderte budsjettet la også finansministeren fram tall som viste at anslagene over inntekter fra skatter og avgifter var redusert med 1,7 milliarder kroner. En viktig årsak til dette er det moderate lønnsoppgjøret. Tariffoppgjøret er også en viktig bidragsyter til å styrke norsk konkurranseevne.

Finansministeren benyttet anledningen til å takke partene i arbeidslivet for dette.

Siste gang

Pressekonferansen ble holdt i Plenumsalen i Regjeringskvartalet. Det var den siste pressekonferansen som ble holdt i disse lokalene, som har vært åsted for mange viktige pressekonferanser. Nå skal lokalet med det grønne bladet rives som et ledd i arbeidet med nytt regjeringskvartal.

Les flere nyheter om revidert nasjonalbudsjett:

Regjeringen legger opp til færre passkontorer

Pensjonistene kan snart få slippen tilbake

Regjeringen refses for manglende midler mot flom

Regjeringen setter av 200 millioner kroner ekstra til lærernorm

Regjeringen rører ikke sukkeravgiften i revidert budsjett

Annonse
Annonse