JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polsk bemanningsselskap linkes til nordkoreanske slavearbeidere, men bedyrer at de aldri har gjort noe galt

Apply TB har leid inn elektrikere via Aramex Elektro, som knyttes til et annet polsk selskap beskyldt for nordkoreanske «slavekontrakter», skriver nettavis på Stord. Men Aramex avviser noe slektskap etter at daværende eier solgte seg ut i 2016 og sier de bare har polske ansatte.
IKKE BEGEISTRET: Atle Rasmussen fra EL og IT Hordaland og Sogn og Fjordane er skeptisk.

IKKE BEGEISTRET: Atle Rasmussen fra EL og IT Hordaland og Sogn og Fjordane er skeptisk.

Knut Viggen

leif.kirknes@lomedia.no

Et polsk bemanningsselskap knyttet til nordkoreanske «slavearbeidere» jobber på Stord, skriver Stord24. Avisa skriver at Aramex Elektro er et kontroversielt bemanningsbyrå fordi det ifølge Teknisk Ukeblad er påstått å ha tett tilknytning til Armex.

Armex er ifølge flere medieoppslag og en forskningsrapport et selskap som har samarbeidet med Nord-Korea om arbeidsinnvandring i Polen. Teknisk Ukeblad omtalte det som «tvangsarbeid» og «slaveskandale» da de skrev om et norsk skip bygget i Gdynia av nordkoreanske arbeidere i 2016.

EL og IT liker det dårlig

I Stord bidrar altså elektrikere Aramex Elektro, som er påstått å ha koblinger til Armex, til bygging av bostedskvarteret til Johan Sverdrup. Det er Apply TB, underleverandør av Apply Leirvik, som har fått oppdraget med å bygge plattform-boligene.

Det liker leder i EL og IT Forbundet i Hordaland og Sogn og Fjordame, Atle Rasmussen, dårlig.

– Det er ganske bekymringsfullt at en velger å leie inn fra bedrifter med et mildt sagt frynsete rykte mens en har tilgang på norsk arbeidskraft. Innenfor samme segment så er det bedrifter som fremdeles har permitteringer, sier Rasmussen til Stord24, og får støtte av klubbleder i Apply Leirvik, Richard Storevik.

Armex-eier har solgt seg ut

Aramex Elektro er et NUF som har vært i Norge siden 2014, og ble foretaksregistrert i Norge i 2016. I Polen ble selskapet etablert i 2007 og har rundt 200 ansatte. De har erfaring fra skipsbygging i hele Europa, og særlig kompetanse på skandinavisk skipsbygging, skriver selskapet på sine nettsider

Til Nettverk forteller direktør Wojciech Kowalski at Aramex Elektro tidligere var eid av Cecylia Kowalska, som også eier Armex. Men hun solgte ut sine aksjer i selskapet i september 2016 og har siden ikke hatt noe kobling til selskapet, understreker han, og legger ved dokumentasjon på dette. Det er han selv som eier selskapet nå.

Følger lover og regler

Videre sier han at Aramex Elektro aldri har hatt nordkoreanske arbeidere hos seg, kun polske. Selskapet har ingen koblinger med nordkoreanere, sier han, og legger ved dokumentasjon fra flere kontroller polske myndigheter har hatt hos selskapet og fra fylkeskontoret som bekrefter at Aramex Elektro aldri har søkt om arbeidstillatelse for utenlandske arbeidere.

Han fremholder også at Aramex Elektro i Norge følger Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) og betaler lønn som de skal, skatt som de skal og ellers følger norsk lov.

– Jeg vil understreke at siden oppstarten av Amarex Elektro har vi alltid handlet i tråd med norsk lov, sier han til Nettverk.

– Har ikke gjort noe galt

Reidar Notland er regionsdirektør i Apply TB på Stord. Han mener Armarex Elektro ikke har gjort noe galt. Selskapet har jobbet mange år i Norge uten problem. Det er ikke samme selskap som det som Teknisk Ukeblad skrev om i 2016, understreker han overfor Stord24, og legger til at han stoler på vurderingene som er gjort av dem som har valgt ut bedriften til å jobbe for Apply TB.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse