JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvinnere ble doktorer

ROSKILDE: Fjorårets vinnere av LOs likestillingpris, Inger Vagle og Ellen Møller, disputerte tirsdag ved Roskilde universitet. Tema for avhandlingene er «Jenter i bil og elektro».
Inger Vagle (til venstre) og Ellen Møller var lettet og glade etter at disputasen var over.

Inger Vagle (til venstre) og Ellen Møller var lettet og glade etter at disputasen var over.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Inger Vagle og Ellen Møller fikk under fjorårets LO-kongress tildelt LOs likestillingspris. Den fikk de på bakgrunn av arbeidet de hadde utført med prosjektet for å få flere jenter til å velge elektro- og bilfag, og ikke minst til å fortsette å arbeide innenfor de mannsdominerte yrkene.

Det er svært sjelden at det er en dobbeltdisputas, at to stykker forsvarer sine avhandlinger sammen, men Roskilde universitet hadde godtatt dette fordi de to hadde vært sammen om prosjektet, og de to avhandlingene brukte det samme kildematerialet.

Minoritet

Vagle og Møller har ikke bare brukt kjønnsforskning for å analysere situasjonen for jentene i bil og elektro. Det viktigste er å se på jentene som minoriteter på de mannsdominerte arbeidsplassene. Ved å se på jenter på mannsdominerte arbeidsplasser som minoriteter kan en også peke på strategier andre minoriteter bruker for å «overleve» i situasjonen.

Viktig for disse jentene har vært jentenettverket på utsiden av bedriftene. Avhandlingen har tittelen: «Kjønn på dagsordenen gjennom to-, tre- og firepartssamarbeid innen elektrofag (bilfag) i det yrkesfaglige feltet i samarbeid med bilfag (elektrofag). Mange vil stusse på bruk av ordet firepartsamarbeidet. Det Vagle og Møller sikter til er i tillegg til det tradisjonelle trepartssamarbeidet mellom bedrift, fagforening og myndighetene, at jentene gjennom sitt jentenettverk blir den fjerde parten i dette samarbeidet.

Prosjektet er et såkalt aksjonsforskningsarbeid. Dette innebærer at forskerne ikke bare sitter på utsiden og studerer, men er en del av prosjektet. Møller og Vagle har fungert som veiledere og i lang tid motor for å få prosjektet «Jenter i bil og elektro» på beina.

Nordisk samarbeid

Kommisjonen som bedømte arbeidet var nordisk. Leder var Niels Werring fra Roskilde universitet, førsteopponenten Ewa Gunnarsson fra Luleå tekniske universitet. De andre opponenten var Vibeke Andersen fra Aalborg Universitet København.

Roskilde universitet har et tett samarbeid med Høyskolen i Oslo og Akershus og de to nyslåtte doktorene er knyttet til denne høyskolen.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse