JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psykiske lidelser viktigste grunn til tidligpensjon

BERLIN: Nær annenhver tysk tidligpensjonist oppgir psykiske lidelser som grunn for å avslutte yrkeslivet. Tysk LO starter nå sammen med arbeidsgiverne en aksjon for å motvirke psykisk stress og psykiske lidelser på arbeidsplassen.
Gjennomsnittsalderen for tyskere som går i pensjon på grunn av psykiske lidelser er nå helt nede i 48 år

Gjennomsnittsalderen for tyskere som går i pensjon på grunn av psykiske lidelser er nå helt nede i 48 år

Colourbox.com

Psykiske lidelser er blitt et meget utbredt problem i tysk arbeidsliv, og er nå den hyppigste grunnen til at arbeidstakere blir uførepensjonert eller tar ut tidligpensjon. Gjennomsnittsalderen for personer som går i pensjon på grunn av psykiske lidelser er nå helt nede i 48 år, og 42 prosent av de som tar tidligpensjon oppgir psykiske lidelser som begrunnelse. For 20 år siden var andelen bare 15,4 prosent.

På en konferanse i Berlin onsdag presenterte arbeids- og sosialminister Andrea Nahles (SPD) et nytt forskningsprosjekt som skal undersøke og kartlegge psykisk helse i arbeidslivet. Studien skal gjennomføres av Forbundssenteret for arbeidsvern og arbeidsmedisin (Bundesanstalt für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin - BAuA) og skal utarbeide en systematisk oversikt over belastningsfaktorer i arbeidslivet som kan føre til psykisk stress og psykiske lidelser. Samtidig skal de utarbeide konkrete handlingstiltak på områder som gjelder arbeidsvern, forebyggende helsearbeid på bedriftsplan og medbestemmelse.

–Bare når det går de ansatte godt, går det også godt for bedriften, sier Andrea Nahles.

59,5 millioner tapte dagsverk

Hun er spesielt opptatt av at det nå skal utarbeides et sett med handlingstiltak, og betegner det som et viktig skritt for bedre helsevern av arbeidstakerne.

Statsråden peker også på mulighetene til å spare enorme ressurser som i dag går tapt i form av sykefravær. Hun opplyste at antallet tapte arbeidsdager på grunn av psykiske lidelser er nær fordoblet fra 33,6 millioner dagsverk i 2001 til 59,5 millioner dagsverk i 2012.

Den tyske landsorganisasjonen DGB vil nå sammen med arbeidsgiversammenslutningen BDA øke arbeidet for å motvirke psykiske belastninger og lidelser på arbeidsplassene. Selvom DGB og BDA ofte inntar svært forskjellig standpunkt i mange saker, har de på dette feltet felles interesser. De to hovedsammenslutningene i arbeidslivet er særlig opptatt av at det blir utarbeidet og innført felles risikovurderinger. Organisasjonene vil også arbeide sammen for å styrke den «Felles tyske arbeidervernstrategien» (Gemeinsame Deutsche Arbeitsschutzstrategie - GDA) på områder som rådgivning, informasjon og kontroll.

Trenger handlingsverktøy

Arbeidsgiverpresident Alexander Gunkel sier at bedriftene trenger praktiske, håndterbare og vitenskapelig baserte handlingsverktøy som setter dem i stand til å oppdage og motvirke forhold som skaper psykiske lidelser i arbeidslivet.

Annelie Buntenbach, en av topplederne i DGB, ser det som positivt at DGB og arbeidsgiverne er kommet fram til en felles forståelse for at også denne type helseproblemer i bedriftene må løses.

Hun legger imidlertid til med tydelig adresse til politikerne og arbeidsminister Nahles at også det politiske liv må følge opp. Samfunnet må tilby vesentlig bedre hjelp til psykisk syke. Lange ventetider for rådgivning og hjelp og endeløse køer for terapeutisk hjelp må unngås. Der ligger det et særlig ansvar både for kommunene og leger og psykoterapeuter, mener Buntenbach.

Annonse

Flere saker

Annonse