JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Råd til Støre: – Ikke følg etter høyrepopulistene

Sosialdemokrater må finne en politikk for framtida, sier Cas Mudde, en av verdens fremste populismeforskere. Han har tre råd for sosialdemokratiets overlevelse.
Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust (arkivfoto)

En av verdens fremste forskere på politisk populisme kommer med klare råd til norske sosialdemokrater: Ikke følg ytterste høyre i innvandringsspørsmålet. Finn deres egne løsninger.

– Vi ser mange eksempler i Europa på partier som har forsøkt å følge den innvandringsrealistiske linja og tatt over en del av retorikken til de innvandringsskeptiske høyrepopulistene. Det fungerer ikke, sier Mudde.

Den anerkjente forskeren regnes blant verdens ledende på nettopp populisme, og særlig høyrepopulisme i Europa og USA.

Ikke bare gir det lav oppslutning, det er også en meningsløs strategi, sier Mudde.

– Hvis sosialdemokratier vinner valg på å love en politikk som ligner høyrepopulistene, hva er da poenget? spør Mudde.

Arbeiderpartiet lekker som en sil til ytre venstre

Døde ideer

Populismeforskeren erklærer seg selv som sosialdemokrat – i ideologi, ikke parti. Og han har en rekke råd om hvordan sosialdemokrater skal kunne overleve i det 21. århundre:

Ikke gjenta andres feil. Vi ser mange eksempler på partier som har forsøkt å følge den «innvandringsrealistiske» linja og tatt over en del av retorikken til de innvandringsskeptiske høyrepopulistene. Det fungerer ikke. Lag deres egen sosialdemokratiske innvandringspolitikk.

Ikke kast bort tida på å angripe høyrepopulistene. De er ikke engang så mange. Fokuser på å bygge sosialdemokratiet på verdier som solidaritet, klassebevissthet og mangfold. Arbeiderklassen i vår tid består ikke først og fremst av hvite menn.

Inkluder det nye prekariatet – dem uten sikkerhet og forutsigbarhet – og bygg et sosialdemokrati for det 21. århundre, der folk ikke har samme jobb hele livet, eller en gang har tradisjonelle jobber. Tenk automatisering og arbeidsliv, hva skjer hvis vi aldri igjen får full sysselsetting?

Populistene er få

Det er ingen grunn til å få panikk over den økte høyrepopulismen. I alle fall ikke ennå, sier Cas Mudde.

– De tar mye plass og snakker høyest. På mange måter får de definere den politiske agendaen og måten vi snakker om saker, for eksempel innvandring. Det er problematisk. Men det er faktisk ikke så mange som støtter høyrepopulistisk politikk, sier Mudde, som er på en sju uker lang rundtur i Europa for å finne løsninger på populismebølgen.

Det er ikke oppslutningen om de radikale høyrebevegelsene som bekymrer, men at så mange etablerte partier forsøker å imitere og følge dem.

– Det gir for mye makt til en relativt liten gruppe.

Mudde understreker at det store flertall velgere vender høyrepopulismen ryggen i de aller fleste vestlige land – de kommer sjelden over 12–15 prosent, sier Mudde, som selv kommer fra Nederland. Der gikk sosialdemokratene på sitt verste valgresultat noensinne i 2017, og med 5,7 prosent mistet de 29 seter i parlamentet. Også i Frankrike ble sosialdemokratene kraftig svekket i fjor, da sosialistpartiet gikk fra å ha presidenten til å få 6,3 prosent.

– Det er liten eller ingen forskjell på sosialdemokratiet og den tradisjonelle politiske høyresiden lenger. Dette ser folk.

Gir mediene skylda

I Norge er ikke tallene på langt nær så dramatiske. Men også her har Arbeiderpartiet slitt med fallende oppslutning de siste årene. I 2017 havnet partiet godt under 30 prosent. På en fersk måling utført for ANB i mai i år fikk Ap en oppslutning på kun 22,8 prosent.

Mudde mener en sosialdemokratisk innvandringspolitikk godt kan ha strenge grenser for hvor mange som kan komme, men den må være solidarisk:

– Da er den nødt til å ta vare på dem som er her, gi full støtte til språk- og jobbopplæring, og en må øke bistanden til dem som holdes utenfor rikdommen i Vesten. Bare da fungerer integreringen, og det blir også langt billigere og lettere for folk å akseptere innvandringen, sier Mudde.

Til mediene har han også noen råd. Mudde gir særlig tradisjonelle medier ansvar for veksten av høyrepopulismen.

– Mediene er medskyldige. De behandler etablissementet mye hardere enn populistene. Mitt beste råd er å behandle alle likt. Ikke la populister slippe unna med utsagn som truer det liberale demokratiet, dere må utfordre dem, råder Mudde.

Lavtlønte, ungdom og deltidsansatte må få pensjon fra første krone, mener Ap og SV

– De må ha en politikk!

Nederlenderen er professor II ved Senter for ekstremismeforskning på Universitetet i Oslo. Han er bosatt i USA og underviser til vanlig på University of Georgia, og Mudde er dypt skuffet over sitt nye hjemland. Debatten, nesten halvannet år etter valget av Donald Trump, står så godt som stille.

– Det er ingen analyse av demokratene og hvorfor de tapte. Det er knapt noen i dag som vet hva det demokratiske partiet står for. Jeg er ikke sikker selv, sier Mudde.

Og da har åpenbart partiet et problem. Det er også noe av sosialdemokratenes utfordring, tror Mudde.

– Over hele Europa taper sosialdemokratene valg, og så lurer de på hva som gikk galt med budskapet. Men hva med politikken? De må ha en politikk, et innhold! Nå er sosialdemokratiet dødt som idé. Partistrukturen står fortsatt sterkt og kan reddes. Men da må de ha ideer og visjoner som inkluderer dem som rammes av det nye arbeidslivet. De må kunne peke på løsninger, sier Mudde, som tar til orde for å hente ideologien tilbake til politikken.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Han mener den pragmatiske tredje vei og nyliberalismens inntog har gjort mange velgere uinteresserte og uengasjerte i politikk. I Frankrikes parlamentsvalg i fjor gikk under 50 prosent til urnene. Også gjennom EU har stater gitt fra seg selvbestemmelsesretten.

– Ingen har gitt fra seg mer makt enn europeiske politikere har de siste årene. I en nyliberal verden er politikk aldri viktigst.

Det er likevel ingen grunn til å fortvile. Makt politikerne har gitt fra seg gjennom privatisering og liberalisering, kan også tas tilbake.

– Hva tenker du om at vi i Norge har inkludert Frp i regjering, et parti som ofte omtales som populistisk?

– Jeg har ikke noe imot det prinsipielt. Jeg er mest opptatt av å bevare det liberale demokratiet.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse