JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raymond Johansen: Fagbevegelsen må stille krav til politikerne lokalt og sentralt

– Vi har gjort mye radikal politikk i Oslo innenfor EØS-avtalen, svarer Raymond Johansen (Ap) på SVs Audun Lysbakkens ofte siterte utsagn om at EØS-avtalen bare er et abonnement på høyrepolitikk.
NHOs Nina Melsom, Aps Raymond Johansen og Fellesforbundets Line Eldring.

NHOs Nina Melsom, Aps Raymond Johansen og Fellesforbundets Line Eldring.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Da tankesmien Agenda inviterte til frokost om EØS-avtalen, ville de ikke ha en debatt som gikk langs aksene enten-eller.

– Vi ville denne gangen ha en god og opplysende diskusjon mellom partene, forteller Trygve Svensson, Agenda-leder og ordstyrer denne morgenen.

– Men vi tar gjerne en debatt seinere hvor også motstanderne av EØS-avtalen er med fra scenen, sier han til FriFagbevegelse da samtalen på Kulturhuset i Oslo er over.

p

Politiske krav

Det sentrale spørsmålet denne morgenen var mulighetene for politisk påvirkning. En av de sterkeste tilhengerne av dette perspektivet er Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Han er også en av arkitektene bak Oslomodellen som viser at det går an å stille krav til arbeidsgiverne i for eksempel bygge- og anleggsbransjen. Ja, mange mener at Oslo kommune er et eksempel til etterfølgelse i spørsmålet om handlekraft innenfor EØS-avtalens rammer. For det er etter disses mening mest et spørsmål om politisk vilje.

– Fagbevegelsen må bli mye bedre til å stille politiske krav både lokalt og sentral, sier Raymond Johansen.

Ingen liker avtalen

Line Eldring fra Fellesforbundet representerte fagbevegelsen. Hun mener at ingen egentlig liker EØS-avtalen, men mener likevel at Senterpartiet og Rødt – som vil at vi sier opp avtalen – formidler et budskap som ikke har gjenklang i fagbevegelsen. At det imidlertid går mot et spennende landsmøte i Fellesforbundet til høsten, la hun ikke skjul på. Det hun misliker er en altfor polarisert debatt, det bare forurenser klimaet.

NHOs Nina Melsom ønsker heller ikke å si opp EØS-avtalen. Og ser mange positive ting ved Osloavtalen uten at hun kan gå god for at den innføres slavisk alle steder i landet – det må gis rom for lokale variasjoner, mener hun. Aller helst vil hun ha en Norgesmodell.

– Det er viktig å bruke innkjøpsmakta på en god og fornuftig måte som også ivaretar arbeidstakernes interesser. I Norge har partene i arbeidslivet vært veldig flinke til å stå sammen om å bekjempe arbeidslivskriminalitet, sier hun. Eldring nikker.

Utdanner fagarbeidere

Johansen var klar i sin melding til sine meningsmotstandere i EØS-spørsmålet:

– Du kan ikke melde deg ut av Norge. Derfor må vi ta den politiske kampen her hjemme. Vi må bruke den makta vi har til å handle, til å ta styring.

p

Byrådslederen syns også norske politikere generelt, og den nåværende regjeringen spesielt, er for passive når de er i Brussel – de kommer altfor seint på banen da det ikke lenger nytter å påvirke.

Han har sans for politikere som vil noe. I Oslo har de også tatt grep når det gjelder rekruttering.

– Vi må utdanne våre egne i bygge- og anleggsbransjen. Det er vi godt i gang med i Oslo nå. For vi kan ikke basere oss på at det fortsatt vil gå dårlig i Polen og Litauen, sier Raymond Johansen.

Annonse
Annonse