JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ledige under koronakrisen:

Regjeringen får kritikk for å kutte i dagpengene for korona-permitterte. Slik svarer de tilbake

Opposisjonen gir regjeringen sterk kritikk for beslutningen om å kutte midlertidige dagpengesatser fra nyttår. Regjeringen svarer med at dagpenger kan være til hinder for nødvendig omstilling.
Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan mener dagpenger ikke nok bidrar til omstilling.

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan mener dagpenger ikke nok bidrar til omstilling.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomeda.no

Fra 1. januar kuttes ordningen som gjør at man får 80 prosent av lønna i dagpenger opp til 3G. Dette medfører et tap på flere tusen kroner hver måned for den enkelte ledige eller permitterte.

Fra og med søndag førstkommende økes kravet til minsteinntekt fra 0,75 til 1,5 G for å kunne søke dagpenger. Nye tilfeller blant dem som tjener minst, vil altså ikke ha rett på dagpenger med regjeringens avvikling.

– Når regjeringen setter i gang strengere tiltak fordi denne krisen ikke er over, må de også selvfølgelig utsette avviklingen av ekstratiltakene for arbeidsløse, uttalte Audun Lysbakken til FriFagbevegelse.

Blir stadig færre

Nå svarer statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, (H) på kritikken. Han mener rett og slett at dagpenger har motsatt effekt enn hva som er ønsket.

– Ledigheten har falt fra 400.000 på det meste til godt under 200.000 nå. Det er fortsatt høy ledighet, men bare i oktober er det blitt 10.900 færre ledige og to av tre av dem som ble ledige fra mars er tilbake i arbeid. Vi håper de mer målrettede ordningene som vi nå har satt inn på spesielt utsatte bransjer kan avhjelpe situasjonen og få flere i jobb, sier Vegard Einan til FriFagbevegelse.

– Vi er på langt nær der vi var i mars, da hele samfunnet ble stengt ned. I mars satte vi inn ekstraordinære tiltak for å treffe bredt, nettopp fordi vi stengte ned så mye. Nå er dette endret til å bli mer målrettede tiltak for eksempel innen kultur og reiseliv, legger han til.

Samtidig mener Einan og regjeringen at det for mange ledige nå er viktig å omstille seg der det er påkrevd.

Innen luftfarten sier bransjen selv at man tidligst kan være på samme sysselsettingsnivå som før koronapandemien traff – først om to eller tre år.

– Vi kan ikke ha folk permitterte så lenge. Hvis dagpenger skal innrettes slik at det er mulig, har det motsatt effekt av hva vi trenger, sier Vegard Einan.

– Nettopp derfor har vi åpnet for at permitterte kan ta utdanning samtidig som de får dagpenger, poengterer han.

Ikke bli rike

– Dagpenger er uansett ikke til å bli rik av, det vet jeg av personlig erfaring. Nav opplever samtidig i en altfor stor grad at folk som går på dagpenger ikke vil ta tiltaksplasser eller jobber de blir tilbudt. Da har dagpengene motsatt effekt av hva det er ment som, legger han til.

– En stor del av de jobbene som ble borte i mars kommer ikke tilbake igjen. Ikke i mars 2021 eller mars 2022. Derfor er det mange som må realitetsorientere seg mot å bytte jobb. Derfor har vi også gitt mer penger til fagskoler, bransjeprogram og utdanning kombinert med dagpenger. Vi ønsker ikke at folk skal være så lenge permittert at de blir utdatert på arbeidslivet, sier Vegard Einan.

– Jeg har en stor forståelse for frykten og usikkerheten som mange dagpengemottakere har. Men du kan samtidig ikke gå på dagpenger flere år av livet ditt. Det er heller ikke det som skal til for at du omstiller deg, legger han til.

– Så du avfeier kravet om å beholde midlertidige dagpengesatser fra nyttår?

– Vi skal ikke være bastante på noe, spesielt ikke med dagens tider. Ting kan endre seg raskt. Regjeringen følger med på utviklingen, og vi har hele tiden sagt at vi vil gjøre endringer vi mener er nødvendig avhengig av situasjonen, sier Vegard Einan.

Annonse

Flere saker

Annonse