JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha oljeterminal i Veidnes:

Regjeringen må kjempe for ilandføring av olje i Finnmark, krever Industri Energi-lederen: – Oljepakka dreier seg om livene til folk

Industri Energi-topp Frode Alfheim forlanger at regjeringen kjemper for ilandføring til Veidnes, i stedet for å «bruke» EU for å komme seg unna.
Industri Energi-leder Frode Alfheim mener regjeringen må gjøre alt de kan for å få ilandføring på Veidnes.

Industri Energi-leder Frode Alfheim mener regjeringen må gjøre alt de kan for å få ilandføring på Veidnes.

Tri N. Dinh

helge@lomedia.no

Spesielt Senterpartiet og Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for ilandføring på Veidnes da det ble flertall for redningspakken for olje- og gassindustrien samt leverandørindustrien på Stortinget. «Regjeringen må senest innen utgangen av oktober 2020 legge fram et lovforslag om en løsning for å sikre ilandføringsterminalen på Veidnes», het det i avtalen.

EØS-avtalen

Senere har regjeringen varslet at dette kan være i strid med EØS-avtalen. Forklaringen er en bekymring for at statlig finansiering til ilandføringsterminalen kan være i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har besvart et skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV). I svaret kan hun ikke gi en garanti for at ilandføringsterminalen kan komme.

Equinors egne analyser har nemlig vist at ilandføring vil være både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk ulønnsomt. Skal staten gå inn med støtte til utbygging av oljeterminalen, vil det ifølge Tina Bru utgjøre statsstøtte i EØS-rettslig forstand.

Frode Alfheim er provosert over at Lars Haltbrekken av den grunn har beskyldt Senterpartiet og Arbeiderpartiet for å ha ført velgerne bak lyset.

– Ap og Sp lurte folk i Finnmark til å tro at de hadde fått gjennomslag for ilandføring av olje til Veidnes i Nordkapp kommune. Da de sendte avtalen til mediene, unnlot de å ta med den delen som var med liten skrift, har Haltbrekken hevdet i følge NTB.

Les også: Tina Bru kan ikke garantere oljeterminal i Finnmark

– Avtalen forplikter

Nå krever altså forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, at alle kluter settes til for å få dette til.

– Mer enn 90 prosent av Stortingets medlemmer står bak avtalen. I alle forhandlinger er noen mer fornøyd med enkelte deler enn andre, men statsråden er faktisk forpliktet til å ha like stor innsats for å realisere hele avtalen, ikke bare de delene hun liker best. Det forventer jeg at olje- og energiminister Tina Bru gjør, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Fakta er at Veidnes er mulig å få til. Det har Stortinget, inklusive Høyre, vedtatt. Det er regelverk og hensyn som må tas her som i alle andre saker, men det er fullt mulig å få til hvis man bruker handlingsrommet vi har. Det må være fokuset Bru bør ha. Politikk er som kjent det muliges kunst, poengterer Alfheim overfor FriFagbevegelse.

– Oljepakka dreier seg om livene til folk. Det dreier seg om inntekt og arbeidsplasser i hele landet. Og det dreier seg om å ha kompetanse og en næring som faktisk kan realisere det grønne skifte. Ikke bare snakke om det, mener Frode Alfheim.

Usedvanlig viktig

I første omgang vil ikke en ilandføringsterminal på Veidnes skaffe mange arbeidsplasser til Nordkapp, men enhver arbeidsplass her er viktig nok.

10 arbeidsplasser vil bety det samme som 200 i Tromsø. Selv en nedskalert terminal vil skape et bredere og mer komplett arbeidsmarked i Nordkapp kommune.

Annonse
Annonse