JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen vil bekjempe arbeidslivskriminalitet

Myndighetene er glade for samarbeidstiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, men mener den viktigste aktøren er næringslivet sjøl.
- Næringslivet må få bedre kontroll og rutiner for å avdekke useriøse aktører, sier Hans J. Røsjorde (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.
ARBEIDSLIVSKRIMINALITET EKSPANDERER. Vigleik Antun, assisterende sjef i KRIPOS ga en situasjonsbeskrivelse i bygg- og anleggsbransjen.

ARBEIDSLIVSKRIMINALITET EKSPANDERER. Vigleik Antun, assisterende sjef i KRIPOS ga en situasjonsbeskrivelse i bygg- og anleggsbransjen.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

Statssekretæren åpnet den tverretatlige konferansen om arbeidslivskriminalitet i Oslo i dag. Konferansen arrangeres av Nav, Riksadvokaten, Politiet, Økokrim og Skatteetaten.

– Synliggjøring av arbeidslivskriminalitet i pressen er et svært viktig virkemiddel til å få bukte med dette problemet, sier han.

Mange saker henlegges

For regjeringen er klar: Arbeidslivskriminalitet skal bekjempes. I alle sin former. Både svart arbeid, hvitvasking av penger og sosial dumping. Røsjorde mener imidlertid at det gjøres mye godt arbeid i politiet for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, men straffesakene er kompliserte. Mange saker henlegges på grunn av manglende kapasitet.

– Dette er svært uheldig. Vi må ta ondet ved roten og avdekke og straffeforfølge bakmannsapparatet, sier Røsjorde. Han varsler at det skal opprettes økoteam i politiet som får best mulig arbeidsgrunnlag. Og en egnet bemanning. Dessuten kommer regjeringen om ikke lenge med en handlingsplan om hvordan arbeidslivskriminalitet skal bekjempes.

Fenomenet ekspanderer

Vigleik Antun, assisterende sjef i KRIPOS, forteller at 97 prosent av bygg- og anleggsbransjen består av små firmaer. Dette er en utfordring. En betydelig del av disse har utenlandske arbeidstakere. Det er ikke Antuns mening å stigmatisere bransjen, den er viktig fordi den står for en betydelig verdiskaping i samfunnet. Men Antun og KRIPOS er bekymret fordi arbeidslivskriminalitet ekspanderer. Uten bruk av vold. Ekspansjon skjer også når det gjelder sosial dumping. Og menneskehandel. Her er det dessuten også en utstrakt bruk av vold.

Kriminelle miljøer

Hvem er så ifølge KRIPOS de kriminelle aktørene? Antun ønsker ikke å generalisere, men KRIPOS har dokumentasjon på at det i hovedsak dreier seg om kriminelle gjenger i østlandsregionen, kriminelle litauere (narkokriminelle), kriminelle fra Balkan og britiske stein- og asfaltleggere. Og blant alle disse gruppene er det ifølge Antun en høy grad av organisering.

Det svarte arbeidsmarkedet

Antun ser nå fram til hva regjeringens handlingsplan ville inneholde, men kommer også med et hjertesukk og en appell til alle og enhver av oss.

– Hvis ikke det var et marked for denne arbeidslivskriminaliteten, ikke minst svart arbeid, så ville ikke dette være noe problem. Derfor er våre holdninger så viktige, sier Vigleik Antun.

Interessant nok er det nylig utført en spørreundersøkelse av Respons Analyse. Der svarer 24 prosent at de har kjøpt svart arbeidskraft. Og at 67 prosent kjenner en eller flere som har fått utført svart arbeid.

Vi må ta ondet ved roten og avdekke og straffeforfølge bakmannsapparatet.

Hans J. Røsjorde

Annonse

Flere saker

Annonse