JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeaktivitet i Barentshavet

Regjeringen vil ha iskanten i området med 15 prosent isfrekvens

Regjeringen vil flytte grensen for oljevirksomhet i Barentshavet til der det i gjennomsnitt finnes havis 15 prosent av dagene i april måned.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) under pressekonferanse om iskanten i Barentshavet.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) under pressekonferanse om iskanten i Barentshavet.

Vidar Ruud / NTB scanpix

– Med en grense ved 15 prosent isfrekvens tar vi bedre vare på miljøet og reduserer risikoen for å skade sårbar natur, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Den politisk betente saken handler i praksis om hvor langt nord det kan åpnes for boring etter olje og gass.

p

De faglige rådene har vært delte. Oljedirektoratet kjempet for en grense der det er 30 prosent sannsynlighet for at det kommer is. Miljøekspertene i utvalget har anbefalt å legge iskanten der det er 0,5 prosent sjanse for is.

Lenger sør enn 2015-definisjonen

– Når vi får ulike råd, må vi som politikere ta valg. Etter en samlet vurdering har regjeringen valgt å sette grensen for iskantsonen som særlig verdifullt område og for petroleumsvirksomhet ved 15 prosent isfrekvens, sa Rotevatn da regjeringen fredag la fram sin plan for hvor den såkalte iskanten skal ligge.

– Grensa ved 15 prosent isfrekvens går lenger sør enn den grensa som lå i iskantmeldinga i 2015, og den er i større grad en føre-var-tilnærming for å ivareta miljøverdiene, fortsatte han.

Ifølge Dagens Næringsliv vil den nye iskantdefinisjonen trekke iskanten 134 kilometer lenger sør enn 2015-definisjonen, og den vil gi et område på 55 kvadratkilometer større vern.

p

Sammenlignet med definisjonen som ble gjort av iskanten i 2011, og hvor sannsynligheten for is var beregnet ut fra observerte data fra tidsperioden 1967 til 1989, vil regjeringens foreslåtte iskant også gå noe sørover.

Sårbart område

Under en pressekonferanse der regjeringen la fram nye forvaltningsplaner for havområdene, understreket klima- og miljøministeren at i Barentshavet har klimaendringene gitt seg utslag i en langtidstrend med økte havtemperaturer, minkende isdekke og store økologiske endringer, særlig i de nordligste delene.

Han sa videre at klimaendringene gjør at iskantsonen og artene som finnes der, blir mer sårbare for ytre påvirkning som for eksempel oljeutslipp.

På grunn av truede sjøfugl foreslår også regjeringen å gjøre det ulovlig å lete etter olje i området rundt kystsonen i Troms og Finnmark, fra 65 til 105 kilometer ut fra kysten, i hekketiden.

Bru: Sikrer olje- og gassnæringen

– Tilgangen til nye leteområder er grunnleggende for å opprettholde verdiskapning og arbeidsplasser, sa olje- og energiminister Tina Bru (H) på fredagens pressekonferanse.

p

Ifølge kilder til DN vil regjeringens definisjon gjøre at oljeaktiviteten i Barentshavet blir som i dag.

Bru understreker at formålet med den nye planen også er å legge til rette for verdiskapning i tillegg til å ivareta naturmangfoldet.

– Som olje- og energiminister er jeg opptatt av å sikre forutsigbare rammevilkår for Norges største og viktigste næring, sier hun.

Annonse

Flere saker

Annonse