JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avgiftskutt på sukker, øl og vin:

Regjeringens avgiftskutt: Bryggeri- og drikkevareforeningen tror ikke alkoholsalget vil øke vesentlig

Erlend Fuglum i Bryggeri- og drikkevareforeningen tror ikke alkoholsalget vil øke vesentlig på grunn av budsjettenigheten mellom Frp og regjeringen.
Erlend Fuglum er direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Erlend Fuglum er direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Fartein Rudjord

helge@lomedia.no

Derimot håper han flere kjøper drikken sin i Norge heller enn i Sverige. Erlend Fuglum mener signaleffekten er større enn priseffekten når avgiftene på øl, vin, snus, sjokolade, godteri og alkoholfrie drikkevarer reduseres fra 1. januar.

En pils som i dag koster 28 kroner i dagligvarebutikken, blir 1,48 kroner billigere. En sixpack skal da bli 8,88 kroner rimeligere.

Går vi til Vinmonopolet, vil en treliters kartong med 12 prosent alkoholinnhold bli 23,85 kroner billigere.

Melkesjokolade, 200 gram blir 5,05 kr billigere.

Snus, Skruf White S3 blir 7,76 kr billigere.

NHO-sjefen om grensehandelen: – Vi må redusere avgiftene og få tilbake arbeidsplassene

Ikke punktum

Erlend Fuglum, som er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, mener at kuttene i sum vil bety en hel del, men at signaleffekten er desto mer viktig.

– Samtidig er jeg opptatt av at man ikke setter punktum med dette. Vi er veldig inspirert av danskene som har klart å halvere grensehandelen mot Tyskland. Ikke på ett budsjett, men gjennom en plan som har strukket seg over flere år. Det er også lurt å ta dette stegvis.

Budsjettenigheten nå er en god start, sier Erlend Fuglum.

Historien vier også at danskene ikke drikker mer selv om avgiftsnivået er tilpasset det tyske markedet.

Stengte grenser har skapt stor vekst av arbeidsplasser i produksjon og handel av såkalt grensehandelsvarer i Norge. Fuglum forteller imidlertid at redselen er stor for at handelen vil falle kraftig tilbake når grensene en dag åpner igjen. Han påpeker også at man nå har fått mye mer innsikt i hvilke varer som motiverer mest for grensehandel.

– Derfor er dette signalet om avgiftskutt positivt. Det var også større enn mange trodde på forhånd. Men det må altså mer til for å skape nye arbeidsplasser. Nå er det snakk om å redde de som reddes kan, mener Fuglum.

Lavere lettbrus-avgift stopper ikke grensehandelen, mener både fagbevegelsen og arbeidsgiverne

På Stortinget

Allerede før jul får politikerne på Stortinget en mulighet til å tenke mer langsiktig i forhold til grensehandelen. Da skal Stortinget behandle et representantforslag fra Bjørnar Moxnes (Rødt) om en helhetlig plan for å hindre grensehandel og redde arbeidsplasser.

– Mitt håp er at et bredt storting tverrpolitisk over blokkene kan komme med en helhetlig plan som systematisk kan redusere grensehandelen slik de klarte å gjøre det i Danmark, sier Fuglum.

Forslaget til Moxnes er todelt. Det ene forslaget går ut på at Stortinget ber regjeringen legge fram forslag om å reversere avgiftsøkningen på alkoholfrie drikkevarer til 2017-nivå i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2020.

Det andre er mer aktuelt: Stortinget ber regjeringen legge fram en gjennomgang av hvordan aktuelle avgifter og grensehandel påvirker norske arbeidsplasser, og en strategi for å bevare arbeidsplasser i norsk næringsmiddelindustri og varehandel.

Som en del av budsjettforliket høsten 2017 mellom partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ble avgiften på sjokolade- og sukkervarer og avgiften på alkoholfrie drikkevarer økt med henholdsvis 80 og 40 prosent. med virkning fra 1. januar 2018.

Avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer ble reversert året etter.

– Den brå avgiftsøkningen fra 2018 har bidratt til tap av arbeidsplasser innen norsk næringsmiddelindustri og varehandel, til fordel for tilsvarende arbeidsplasser i Sverige og andre naboland, påpeker Bjørnar Moxnes.

Svenskehandelen: Rødt vil styrke norsk næringsmiddelindustri

Annonse
Annonse