JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringspartiene snudde under avstemningen om feriepenger på dagpenger

Erlend Wiborg og Frp fikk støtte da Stortinget stemte over forslagene om feriepenger på dagpenger tirsdag ettermiddag.
Leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp) har reagert på det han har kalt regjeringens omkamp om feriepenger, gjennom å sette en del begrensninger. (Arkivfoto)

Leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp) har reagert på det han har kalt regjeringens omkamp om feriepenger, gjennom å sette en del begrensninger. (Arkivfoto)

FrP

helge@lomedia.no

Regjeringen hadde foreslått å bruke 1,7 milliarder kroner på feriepenger til de som har vært på dagpenger i mer enn åtte uker og mindre enn 52 uker på skjæringspunktet 7. juni. Det skulle også regnes feriepenger på dagpenger bare fra april til desember – ikke de tre første månedene.

Frp ville i utgangspunktet bruke 400 millioner kroner mer – 2,1 milliarder kroner – fordi det også skal gjelde de som har vært ledige i mindre inn åtte uker, og at det ikke skal være et maksimalt tak på 25 000 kroner som regjeringen har satt.

Mens Arbeiderpartiet ville ta den gamle ordningen opp fra skuffen, og bruke 750 millioner kroner mer enn regjeringen – 2,450 milliarder – og 350 millioner kroner mer enn Frp.

Mens regjeringen og Frp vil ha en utbetaling på 10,2 prosent, vil Arbeiderpartiet ha 9,5 prosent. Grunnen til det siste er at dagpengesatsen er lavere enn vanlig lønnsutbetaling.

Bakgrunn: 70 000 kan miste feriepenger. Fellesforbundet ber Stortinget sikre feriepenger for alle

Gjelder for 2021

I utgangspunktet var det tre forslag, fra Ap, regjeringspartiene og Frp. Regjeringspartiene varslet subsidiært støtte til forslagene fra Frp. Og det ble altså vedtatt. Arbeiderpartiet stemte på sitt eget forslag, som dermed falt. SV og Senterpartiet støttet Aps forslag.

Men etter mandagens debatt hadde regjeringspartiene snudd, og støttet Fremskrittspartiets forslag:

Det vil si at det bevilges 2,1 milliarder kroner til feriepenger. Det skal gjelde alle, også de som har vært ledige i mindre enn 8 uker. Det blir ingen begrensning av verken måneder, uker eller maksimalt tak på 25 000 kroner. Det vil si at alle 12 måneder og alle uker vil gjelde innenfor 52 uker.

Men fortsatt vil det altså ikke gjelde de som har vært ledige mer enn 52 uker den 7. juni. Det vil ramme 46 000 personer, men i dag har 70 000 vært ledige i mer enn 52 uker.

De som fortsatt går på dagpenger kan ta ferie med dagpenger og uten å måtte være aktive jobbsøkere i de fire ukene.

Bevilgningen som ble vedtatt tirsdag gjelder for 2021. Prosentsatsen for feriepenger blir 10,2 prosent.

Mye lest: Nav er klare til å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

En midlertidig ordning

Leder i arbeids- og sosialkomiteen, Erlend Wiborg (Frp) har reagert på det han har kalt regjeringens omkamp om feriepenger, gjennom å sette en del begrensninger.

Han er også klar på at det er snakk om en midlertidig ordning.

– Vi må hjelpe en gruppe mennesker som virkelig har slitt økonomisk i kortere eller lengre perioder. Dette er en helt annen situasjon enn i en normalsituasjon. Vi kan ikke akseptere at en stor gruppe mennesker står uten inntekter i sommer, sa Erlend Wiborg.

– Dette gjelder de som har merket pandemien mest på kroppen, la han til.

For Rigmor Aasrud (Ap) er det snakk om å lage et sikkerhetsnett i en krevende situasjon som gang på gang er tatt bort av borgerlige regjeringer, og gjeninnført av rødgrønne regjeringer.

– Det norske systemet gjør at du får utbetalt lønn i 11 deler – ikke 12. Du får lønn i 11 måneder og feriepenger i den 12. Når dagpenger skal kompensere for bortfall av inntekt er det naturlig at du også får feriepenger av dagpenger. Satsen er satt litt lavere fordi satsene for dem som går på ledighetstrygd er lutt lavere, sa Rigmor Aasrud.

Denne skaper debatt: Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Annonse
Annonse