JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Moskenes i Lofoten har 13,5 prosent arbeidsledighet. Likevel importeres det arbeidskraft hit i skreisesongen.
Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

I disse dager ankommer opptil 4.000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen, skriver Klassekampen. Fiskerikommunen Moskenes, nesten ytterst i Lofoten, alene behøver 60–70 sesongarbeidere.

– Vi trenger sesongarbeidere, ikke for å spare penger, men for å få tatt imot og bearbeide råstoffet, sier daglig leder Jonas Walsøe i Berg Seafood i Svolvær.

Her haler «Storstein» 19 tonn skrei ombord. Se bildene fra lofotfisket

Han har oppfordret permitterte til å ta kontakt, og har fått mange henvendelser. Men mange i industrien foretrekker gjestearbeidere, som er villig til å stå på med lange arbeidsdager når mye råstoff kommer på land.

Walsøe poengterer at de fleste i fiskeindustrien betaler gjestearbeiderne 190 kroner timen, som er noenlunde det samme som norske arbeidere ville fått.

Mye lest: Polske jordbærplukkere hevder de ble bedt om å lyve til Arbeidstilsynet: «Si at dere tjener 130 kroner»

Steinar Eliassen, som leder Fiskekjøperes Forening, utelukker ikke at permitterte fra reiselivet kan gjøre en god jobb i fiskeindustrien, men minner om at dette er jobber som krever kompetanse og fleksibilitet.

Annonse
Annonse