JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bråk etter Frp-utspill

Renholder Rattiya: – Vi føler oss glemt. Igjen

– Jeg er så skuffet over at vi enda en gang blir oversett, sier renholdslederen i Moss kommune, etter Siv Jensens oppfordring om å kaste frontfagsmodellen på båten.
KLAPPING ER IKKE NOK: Renholdsleder i Moss kommune Rattiya Maklai Carlson føler at de atter en gang blir glemt når det er snakk om lønnsløft og å stå i front i pandemien.

KLAPPING ER IKKE NOK: Renholdsleder i Moss kommune Rattiya Maklai Carlson føler at de atter en gang blir glemt når det er snakk om lønnsløft og å stå i front i pandemien.

Erik M. Sundt

Ingeborg.rangul@fagbladet.no

Det var i sin siste landsstyretale som Frp-leder, at Siv Jensen valgte å framheve to yrkesgrupper som hadde stått i front i pandemien – helsepersonell og lærere.

Rattiya Maklai Carlson, årets renholder i 2015 og nå renholdsleder i Moss kommune, kjenner på en hverdag hvor de står i front hver eneste dag. En hverdag hvor de desinfiserer, forebygger og hindrer smittespredning.

– Vi kjenner ikke igjen vår egen hverdag. Den er så anstrengende. Vi får bare mer og mer å gjøre.

Carlson forteller at grunnlønna til en renholder etter fire års ansiennitet er 311.200 kroner. Renholderne sjonglerer mellom rødt og gult nivå. Skoler vaskes ned punkt for punkt.

– Det er et psykisk belastende arbeid, og vi blir glemt. Vi har lav lønn og lav status. Nå er det på tide at vi også blir verdsatt og satt pris på. Det holder ikke med klapping.

Aktuelt: Over 1100 har søkt Nav om å få godkjent covid-19 som yrkessykdom

Sterke reaksjoner

LO-toppene reagerte sterkt på utspillet til Siv Jensen. Tariffoppgjørene er partenes ansvar og har aldri hatt noe i Stortinget å gjøre.

LO-topper raser mot Siv Jensen

Fagforbundets leder, Mette Nord, mener frontlinja i pandemien er betydelig bredere enn bare helsepersonell og lærere.

– Det er sjåføren som frakter helsepersonell og andre i samfunnskritiske yrker på jobb. Det er alle i Nav som har fått et betydelig arbeidstrykk for å sikre at alle permitterte og oppsagte som følge av pandemien har fått dagpenger. Det er renholdere som bryter smitteveier og butikkmedarbeidere som har sørget for at vi har livsnødvendige varer. For ikke å snakke om ansatte i barnehager som ikke kan holde avstand, men har fått doblet arbeidsbyrden og redusert bemanning. Samt alle de i sosialtjenesten som jobber med sårbare og utsatte grupper, som har fått en dobbel byrde med nedstengning av samfunnet, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener at det å flytte lønnsdannelsen i Norge inn på Stortinget rett og slett er galskap. Det vil koste dyrt for alle arbeidstakere.

Også NHO-direktør Ole Erik Almlid reagerer sterkt på utspillet. Han mener det er komplett uforståelig at Frp nå vil ofre verftsarbeidere på Sunnmøre og ansatte på hotellene.

Aktuelt: Det er streikefare i årets lønnsoppgjør. Her overleveres kravene

Den norske modellen

Denne samfunnsmodellen er unik for Norden. Den gir spilleregler for arbeidslivet, og for hvordan arbeidsgiver- og arbeidstakernes hovedorganisasjoner og politiske myndigheter møtes og snakker sammen. Det er dette som kalles «trepartssamarbeidet».

Det hele startet på slutten av 1800-tallet under den industrielle revolusjon. Konfliktnivået ble høyt utover 1900-tallet med mange langvarige streiker. I 1935 ble LO og NHO enige om den første hovedavtalen, som i dag blir ansett som selve grunnloven i arbeidslivet.

Begrepet illustrerer forholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, arbeidsgiverforening og arbeidstakerforening, og forholdet begge sider har til staten. I Norge er det et ganske nært forhold mellom partene i arbeidslivet og staten, og kort avstand og god dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Det er egne regler for hvordan konflikter skal løses. Under lønnsoppgjør er det partene som inngår avtaler, ikke politikere på Stortinget slik som Siv Jensen foreslo. Konflikter i form av lockout eller streik er ikke lov før etter at partene har vært gjennom tvungen mekling.

Lønnsoppgjøret er i gang: Disse forhandler om lønn for LO-medlemmene

Annonse
Annonse