JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samfunnskritiske yrker:

Renholdere og butikkansatte må få korona inn i yrkesskadeforsikringen, krever forbundene

Verken butikkansatte eller renholdere får det sikkerhetsnettet de fortjener når de er på jobb, mener Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet.
Arbeidsmandsforbundet vil at korona skal bli en del av yrkesskadeforsikringen for renholdere.

Arbeidsmandsforbundet vil at korona skal bli en del av yrkesskadeforsikringen for renholdere.

Håvard Sæbø

aslak@lomedia.no

Både Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet vil at korona skal bli en del av yrkesskadeforsikringen for butikkansatte og renholdere. Ingen av de to yrkesgruppene som forbundene organiserer er sikret på samme måte som helsepersonell.

– Vi jobber sammen for en regelendring og krever at renholdere og butikkansatte skal få samme vern i yrkesskadeforsikringsloven som helsepersonell har fått, sier Trine W. Hagen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.

Korona som yrkessykdom

Covid-19 inngår nå blant sykdommene som kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til erstatning. Regelendringen for yrkesskade i folketrygdloven og yrkesskadeloven skjedde 1. mars.

Endringen innebærer at koronaviruset er å regne som en yrkessykdom hvis det er sannsynlig at man er blitt smittet på arbeidsplassen. Det var utdanningsnytt.no som først omtalte saken.

Retten til yrkesskadeerstatning gjelder i hovedsak for helsepersonell, men det er også «lagt opp til at regelendringene skal gjelde andre yrker der jobben gjøres i miljøer med særskilt sykdoms- eller smittefare, eller arbeidsområder hvor ansatte lett kan komme i kontakt med personer som er smittet av koronaviruset», ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Korona må bli godkjent som en yrkessykdom for renholdere så vel som butikkansatte. Disse yrkene er definert som samfunnskritiske, men med dagens regelverk for yrkesskadeerstatning kan det virke som om noen yrker er mer verdt enn andre. Det er både uriktig og dypt urettferdig, mener Hagen.

Mest utsatt for korona

– Dessuten er renholderne en av de yrkesgruppene som er mest utsatt for korona. Personer i dette yrket har 1,5 ganger så mange smittede som gjennomsnittet, sier forbundssekretæren, og viser til en undersøkelse som de svenske folkehelsemyndighetene har gjennomført.

– Dette har med yrket å gjøre og hva renholderne utsetter seg for hver dag – det være seg i T-banevogner, kjøpesentre, apotek, butikker eller kontorbygg, sier hun.

Les også: Her er oversikten over korona-støtteordningene som gjelder nå

Hun skulle ønske at renholderne ble enda mer verdsatt for den jobben de har gjort under koronapandemien.

– Jobben renholderne gjør er nærmest en forutsetning for at andre ansatte skal få utført sine arbeidsoppgaver, sier Hagen.

Arbeidsmandsforbundet har i dag 6.300 medlemmer i denne yrkesgruppen i privat sektor.

Saken fortsetter under bildet.

Trine W. Hagen er forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Trine W. Hagen er forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Ole Palmstrøm

Jobber for samme vern

HK og forbundsleder Christopher Beckham har i lengre tid jobbet for at butikkansatte skal få samme vern som helsepersonell. Forbundet har blant annet sendt et brev om dette kravet til Arbeids- og sosialdepartementet uten å få et tellende resultat.

«Kanskje»-svaret fra departementet i sommer betyr i prinsippet at det kun er helsepersonell som kan få dekket komplikasjoner ved en covid-19-sykdom. Andre bransjer som renholdere, vektere og sjåfører er «kanskje» dekket.

– Butikkansatte og renholdere har lav lønn. Blir de syke eller dårlige, har de ikke ressurser til å føre en kamp mot trygderetten, sier Sissel Weholdt, faglig sekretær i forhandlingsavdelingen i HK, til FriFagbevegelse.

– Alle samfunnskritiske jobber må få den samme beskyttelsen når det gjelder yrkesskadeerstatning for korona. Noen yrker kan ikke være mer verdt enn andre. Regelendringen vi foreslår vil fjerne disse uklarhetene, tilføyer hun.

Viktig sikkerhetsnett

Verken Weholdt eller forbundsleder Beckham synes butikkansatte får det sikkerhetsnettet de fortjener. Begge vektlegger at forbundets medlemmer i handelsnæringen har stått i samfunnskritiske jobber.

HK synes også vilkårene for en godkjennelse er veldig strenge. En godkjennelse av korona som yrkessykdom kan for eksempel bare oppnås dersom det er bevis for at sykdommen har oppstått i arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden.

– Det er en utfordring for oss å bevise at våre medlemmer er blitt koronasmittet på jobb. Hvis det imidlertid er tilfelle, må de være beskyttet på lik linje med helsepersonell, sier Weholdt og Hagen.

Annonse
Annonse