JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet. Her fra en streikemarkering i fjor.

Leder Eli Gunhild By i Sykepleierforbundet. Her fra en streikemarkering i fjor.

Leif Martin Kirknes

Norsk sykepleierforbund og NHO Handel og Service:

Rikslønnsnemnda stemte ned lønnskravet til streikende sykepleiere

Rikslønnsnemda har tapt sin legitimitet etter å ha stemt ned sykepleiernes krav, mener forbundsleder.
22.03.2019
12:19
21.08.2023 17:14

aslak@lomedia.no

Etter fjorårets tre uker lange sykepleierstreik, som endte i lockout og tvungen lønnsnemnd, har Rikslønnsnemda behandlet tariffoppgjøret for 501 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund (NSF) i virksomheter organisert i NHO Handel og Service og NSF. Resultatet ble en lønnsøkning på 1,30 kroner mer i timen.

– NHO har de dårligste tariffvilkårene for sykepleiere. Når vi ser resultatet av lønnsnemdas behandling av saken, er det full dekning for å si at NHO i denne lønnskampen har kunnet bruke regjeringen for å holde lønnen til landets dårligst lønnede sykepleiere nede, hevder forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

ph

Økning i minstelønn

Ifølge By har Rikslønnsnemda gitt den minste arbeidsgiverorganisasjonen i helsesektoren adgang til å lønne NSFs medlemmer under bransjestandarden for sykepleiere. Hun synes NHO nå har fått et konkurransefortrinn som bare kunne oppnås med Rikslønnsnemndas hjelp.

– Rikslønnsnemda ble bestilt av Stortinget, og nemda har etter denne behandlingen fullstendig tapt sin legitimitet, mener hun.

Lønnskravene fra NSF var en økning i minstelønnen for medlemmer med lengst ansiennitet (mer enn 10 år og 16 år):

• Sykepleiere med mer enn 10 års ansiennitet: 446.800 kroner

• Sykepleiere med mer enn 16 års ansiennitet: 465.300 kroner

• Spesialsykepleiere med mer enn 10 års ansiennitet: 478.400 kroner

• Spesialsykepleiere med mer enn 16 års ansiennitet: 496.500 kroner

• Sykepleiere med mastergrad og mer enn 10 års ansiennitet: 551.700 kroner

• Sykepleiere med mastergrad og mer enn 16 års ansiennitet: 603.800 kroner

Ingen bransjestandard

NHO er fornøyd med at saken er avsluttet. Resultatet innebærer at medlemmene i NSF får det samme som Fagforbundets medlemmer på Pleie- og omsorgsoverenskomsten fikk. Dette innebærer at det gis et generelt tillegg på 1,30 kroner per time fra 21. november 2018.

ph

– Det finnes ingen bransjestandard, selv om NSF liker å bruke det begrepet. Det er lønnsforskjeller fra kommune til kommune, fra avtale til avtale. Vi har overfor Rikslønnsnemnda dokumentert, med oppdaterte tall for sykehjem, at det fortsatt er slik at NHO-bedriftene betaler sine sykepleiere en lønn på høyde med snittet i kommunesektoren (KS). Påstanden om at nemndas avgjørelse gir NHO-bedriftene anledning til å underbetale sykepleiere, faller derfor på sin egen urimelighet, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, til FriFagbevegelse.

Hun viser til følgende tall: I KS-området er gjennomsnittlig avtalt årslønn for sykepleiere i kommunalt drevne sykehjem 469.379 kroner og gjennomsnittlig utbetalt lønn er 530.757 kroner. Her er lønnen for sykepleiere i sykehjem drevet av NHO Service og Handel-medlemmer 486.657 i avtalt lønn og 528.757 kroner i utbetalt lønn.

Tvungen lønnsnemd

Bakteppet i denne saken er at sykepleierne i fjor høst gikk til streik med krav om at sykepleiere i private institusjoner, som kommunene har ansvar for, skulle ha samme lønn og tariffstige som i det offentlige. NHO svarte med å true med lockout og utestenge drøyt 500 sykepleiere fra arbeidet. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avbrøt deretter streiken med tvungen lønnsnemnd.

– Vi fremmet et krav som var godt innenfor frontfagets ramme, mener By.

– Nemnda har nå sørget for at sykepleierne organisert i NSF får en minst like god lønnsutvikling som alle andre grupper fikk i det samordna oppgjøret i fjor. Hvor godt oppgjøret faktisk blir, avgjøres i de lokale forhandlingene som nå endelig kan finne sted på hver enkelt helseinstitusjon mellom den lokale arbeidsgiver og den lokale fagforening, påpeker Kaltenborn i NHO.

ph

Ny nemd for tre år

Eli Gunhild By er oppgitt over at regjeringen valgte å overse innspill fra Unio, YS og Akademikerne om at nemnda må sammensettes på en måte som gir legitimitet.

– De oppnevnte en ny lønnsnemnd for tre nye år der LO og NHO fikk fast plass uavhengig av hvilken sak som skal behandles, sier hun.

– Vi er den største profesjonsorganisasjonen i helsesektoren. Vår frie forhandlingsrett kan ikke begrenses av en forutgående enighet mellom LO og NHO. Det hindrer våre medlemmer i å kjempe gjennom rettferdige lønnskrav, mener forbundslederen i Sykepleierforbundet.

Rikslønnsnemda bestod i denne saken av ni medlemmer. Tre av dem er nøytrale og to har ikke stemmerett. De to sistnevnte er Roger Haga Heimli (LO) og Rolf A. Nergård (NHO). NSF var representert ved Kari Tangen (stemmerett) og Magnus Buflod (ikke stemmerett), mens NHO Service og Handel var representert ved Anne-Cecilie Kaltenborn (stemmerett) og Sigbjørn Mygland (ikke stemmerett). LO støttet NHO i denne saken.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.03.2019
12:19
21.08.2023 17:14