JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomoppgjøret 2021

– Streik er en mulighet, sier LO-lederen. I dag starter innspurten på lønnsoppgjøret

Selv om det har vært harde meldinger på forhånd var det en god stemning da partene startet opp meklingen i mellomopppgjøret.
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Det var to forhandlere og en riksmekler i særdeles godt humør som startet meklingen i årets lønnsoppgjør på Hotel Opera i Oslo. Riksmekler Mats Ruland fleipet med at de under disse pandemitider skulle signalisere på samme måte som Vatikan-konventet med røyksignaler. Hvit røyk hvis det var enighet, eller svart røyk hvis det ble streik.

Siste: Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Det er strenge smitteverntiltak under meklingsinspurten. Alle som skal være fysisk til stede må ha avlagt negativ korona-test.

– Det kommer til å være tøff jobb til langt på natt til søndag, sa Ruland. Men han håper at det skal være mulig å låse opp den låste situasjonen.

Innsikt: Slik foregår meklingen i lønnsoppgjøret

Rettferdige og moderate krav

– Vi har også mål om enighet, men hvis vi ikke får noe resultat blir det streik. Og vi er svært glad for at vi har riksmekleren til å hjelpe oss, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun understreket at de har gode erfaringer med å få hjelp fra riksmekleren.

– Streik er en mulighet, men vi har stilt både rettferdige og moderate krav. LO er alltid opptatt av å løfte de lavtlønte. Under pandemien er det de lavlønte som har bært den tyngste børa, og sliter tøft. Derfor er det rimelig at det er dem får et lavlønnstillegg, sa LO-lederen.

Kommentar: «Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk»

Tøft bakteppe

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik-Almlid, hadde følgende kommentar.

– Vi har gode erfaringer med å få hjelp fra riksmekleren slik at vi sakte, men sikkert kan komme fram til et resultat. Men det er viktig å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Vi kan ikke utelukke konflikt, men vi tror vi skal finne fram til en løsning som begge parter kan være enig i.

Partene har på forhånd gått ut med ganske presise krav. LO har sagt at de minimum må ha en økonomisk ramme på 2,8 prosent, mens NHO har sagt at de ikke kan strekke seg lenger enn 2,2 prosent. Men Almlid ville ikke gå med på å diskutere detaljer akkurat ved meklingsstart.

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Treig prosess

Fristen for oppgjøret er klokka 24.00 natt til søndag. Det er vanlig at meklinger går ut over fristen, og det er partene forberedt på.

Men siden store deler av meklingen vil foregå digitalt med flertallet i delegasjonene plassert andre steder enn på hotell Opera, er det ventet at prosessen kommer til å gå treigere og at meklingen derfor vil vare til godt over fristen.

– Vi er her så lenge det er bruk for oss. Vårt mål er å bevare arbeidsfreden, slo riksmekleren fast.

Godt nytt: Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Annonse
Annonse