JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye jagerfly holdes hemmelig

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har bedt om at Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye kampfly F-35 holdes hemmelig.
Femtegenerasjonskampflyene, F35 og F22 på fellestrening for første gang i Norge i august 2018. I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite.

Femtegenerasjonskampflyene, F35 og F22 på fellestrening for første gang i Norge i august 2018. I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite.

Ned Alley / NTB scanpix

Riksrevisjonen leverte i mai i år en rapport om de nye kampflyene der regjeringen, ifølge Klassekampen, får kritikk.

Etter at forsvarsminister Bakke-Jensen ba om at rapporten i sin helhet skal hemmeligholdes, spurte Riksrevisjonen om det er mulig å lage en avgradert versjon, noe Bakke-Jensen avslo.

– Undersøkelsen om kampflyvåpenets operative evne omfatter blant annet mulige sårbarheter i vedlikehold, logistikk- og forsyningsfunksjonene, kampflybasene og luftvern. Denne typen informasjon har høy verdi for fremmed etterretning, forklarer forsvarsministeren, som sier både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Riksrevisjonen er enig med ham om hemmeligholdet.

p

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier i en epost at hovedregelen er at Riksrevisjonens rapporter er offentlige når de er levert til Stortinget.

– Det ligger utenfor min rolle å mene noe om hvordan Stortinget bør behandle våre rapporter. Vår hovedoppgave er å gi Stortinget informasjonen de trenger for å kunne kontrollere regjeringen, skriver Foss.

Sikkerhetsgraderingen gjør det videre umulig å si hvor alvorlig kritikken er, ifølge Forsvarsdepartementet.

Nå skal rapporten opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Så skal utenriks- og forsvarskomiteen komme med en uttalelse. Etter jul skal kontrollkomiteen komme med en innstilling til Stortinget, og den skal så debatteres. Alt blir hemmeligstemplet.

(©NTB)

mette.bjorberg.estep@ntb.no

Annonse
Annonse