JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt er ikke et industriparti, mener LO og Arbeiderpartiet

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kom med en bredside mot Rødts industripolitikk på en konferanse i Bergen.
Jonas Gahr Støre og Hans-Christian Gabrielsen angriper Rødts industripolitkk.

Jonas Gahr Støre og Hans-Christian Gabrielsen angriper Rødts industripolitkk.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LO og Arbeiderpartiet arrangerte industrikonferanse med både Ap-politikere og tillitsvalgte fra blant annet Industri Energi og Fellesforbundet i Bergen.

Det var på et spørsmål fra salen Ap-leder Jonas Gahr Støre sa hva han mente om industripolitikken til Rødt hvor to sentrale punkt er å avvikle oljeindustrien og investere fra oljefondet for å erstatte tapet av arbeidsplasser og bygge ny industri.

Rødt: – Tiden er inne for et et samarbeid med Ap

Fastlandsindustrien viktig

Støre var overraskende klar i sin dom overfor Rødt.

– Det er fullstendig uansvarlig å gå den veien som Rødt gjør, sa Jonas Gahr Støre.

Han utdyper det overfor FriFagbevegelse:

– Industripakka til Rødt vil ikke klare å bevare verdiskapningen. Nå kan vi produsere ski på Biri, ha en næringsmiddelindustri som fungerer og industri som ikke er knyttet til oljeressursene. Det kommer ikke til å gå med Rødts politikk. Det er utrolig vanskelig å forstå hvordan Rødt kan påstå at de er et industriparti når de markspiser grunnlaget for industrien. Nå var jeg faktisk hard, innrømmet Jonas Gahr Støre.

– Den politikken Rødt foreslår er rett og slett ikke bra for industrien. De forslår i realiteten en avvikling av to store næringer i løpet av 10 år, olje- og gassindustrien og leverandørindustrien. Det er 200.000 arbeidsplasser. Å ha en datostyrt avvikling av en næring på så kort tid betyr at man må starte i dag. Du kan ikke avvikle det over natten. Det er vi i mot. Også signalet om en avvikling på dato betyr at vi vil miste viktig kapital, teknologi og kompetanse fra unge og voksne mennesker, mener Jonas Gahr Støre.

Bruk av oljepenger

En like viktig årsak til at Ap-lederen skyter ned industriplanen til Rødt er bruken av oljepenger.

– Å fase inn penger fra oljefondet rett inn i norsk økonomi, er oppskriften på å utradere fastlandsindustrien. Andre ressurssterke land som har gjort det samme har det gått galt med. Historien snakker om Spania og gullet, Nederland og gassen og Venezuela og olje. Norge er unntaket som har klart å si nei til dette. Ja, vi skal bruke oljepenger. Hver femte budsjettkrone er allerede hentet fra oljefondet. Mye av landets materielle velstand er bygget på investeringer fra oljefondet og i industrien. Men å fase disse pengene inn i industrien vil drive kostnadene opp, sende renten opp, og slå ut deler av norsk industri som vi er avhengig av. Norsk industris suksess kommer av at partene i arbeidslivet og politikerne har klart å gjøre dette på en kontrollert måte. Vi er en åpen økonomi, og den type pengebruk vil være helt feil vei å gå, mener Jonas Gahr Støre.

På direkte spørsmål om han vil kalle Rødt et industriparti, svarer han:

– De har ikke vært det før og er ikke det i dag.

Fire ledende politikere i Ap, SV, Senterpartiet og De Grønne avslørte denne uken at de har samarbeidet om felles forslag til en ny nærings- og industripolitikk.

– Det viser at det er mulig å komme til enighet på den rødgrønne siden, mener han.

– Vi har funnet godt ut av det med de rødgrønne partiene. Vi er enige om en ambisiøs industripolitikk som i mye større grad må spille på lag med klimapolitikken, og vi er enige om at klimapolitikken må spille på lag med industrien, poengterer han.

Statlig finansiering

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen skyter ned Rødts forslag om å bruke oljepenger til å bygge nye industri.

– Det står ikke til troende når man aktivt skal gå inn for å gjøre et politisk vedtak om nedleggelse av en næring som sysselsetter 200.000 arbeidstakere, som står for en så viktig del av verdiskapingen her til lands og som skal være med å løse teknologiutfordringene i det grønne skiftet, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Å bruke oljefondet på den måten som Rødt foreslår har andre partier foreslått tidligere, senest for å bruke oljefondet til å betale bompenger. Det vi trenger er en mer aktiv politikk hvor vi bruker virkemiddelapparatet, både det eksisterende og ved å få myndighetene med på et eierskapsinstrument som LO og Fellesforbundet har foreslått. Statlige investeringer er noe helt annet, hvor staten går inn med en ankerkapital i viktige bedrifter for å sikre eierskapet og for å bruke til å utvikle det videre, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Rødt vil bruke oljefondet til å bygge norsk industri

– Ikke til drift

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener Støre er mer opptatt av å «ta» Rødt enn å ta industripolitikken.

– Hvis han er bekymret for fastlandsindustrien bør han sjekke sitt eget partiprogram. Er det noe fastlandsindustrien er avhengig av er det vannkraft. Der er Rødt krystallklar. Vi ønsker ingen nye utenlandskabler, sier Marie Sneve Martinussen.

Hun poengterer også at Rødt ikke foreslår å bruke av oljefondet for drift, men for å investere.

– Det handler nettopp om å hindre inflasjon og ikke påvirke konkurransevilkår. Vi mener oljefondet må investere i å utvikle ny industri i Norge i stedet for å investere i blant annet Facebook. Det gjelder å sørge for at det ikke er kapital som mangler når forskningsmiljøer og bedrifter har gode ideer, påpeker hun.

Rødt-nestlederen mener det ikke er stor forskjell å gjøre dette og på statlig eierskap.

Hun forsvarer også landsmøtevedtaket om å stenge oljekranene i 2030.

– Alternativet for norsk oljeindustri er at vi sitter og venter på en krasjlanding. Vi fikk en smakebit på det i 2014. Det er et scenario vi er bekymret for. Vi kan ikke ha en industripolitikk som går ut på å vente at det skal skje noe klimapolitisk globalt. Vi må ta aktive grep nå. Vår viktigste næring må omstilles til annen industri og ikke ledighet, sier Marie Sneve Martinussen.

Annonse
Annonse