JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Rødt farenivå for Kultur-Norge: – Regjeringen avvikler en koronaordning som fungerer, mener Creo

Kulturarbeidere mister nå omtrent all inntekt, sier Stig Gunnar Ringen i LO-forbundet Creo. Onsdag ble situasjonen markert med et alarm-arrangement foran Stortinget og en rød lyssetting av sentrale kultur- og signalbygg over hele landet.
RED ALERT: Operaen i Oslo ble farget i rødt sammen med om lag hundre andre kultur- og signalbygg i Norge.

RED ALERT: Operaen i Oslo ble farget i rødt sammen med om lag hundre andre kultur- og signalbygg i Norge.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Jeg gjør alt jeg kan for å få metallrockerne til å se kule ut, sier lysdesigner Magnus Boyd, en av initiativtakerne til markeringen Rød alarm 30. september på Eidsvolls Plass foran Stortinget.

For dette var definitivt ikke den dagen da musikken døde. Det sørget musikk- og kulturentusiaster anført av konferansier Åse Kleveland, tidligere kulturminister, for.

Og den en times lange markeringen ble avsluttet av Dum Dum Boys.

(Saken fortsetter under bildet)

Scenearbeiderne stilte sterkt for an Stortinget.

Scenearbeiderne stilte sterkt for an Stortinget.

Jan-Erik Østlie

Treffsikker ordning

Regjeringen har bestemt seg for å avslutte kompensasjonsordningen for selvstendige næringsdrivende fra 1. november, en ordning som ble vedtatt av Kongen i statsråd 8. april.

Ordningen var i utgangspunktet midlertidig og dekket opptil 80 prosent av inntekten begrenset oppad til en årsinntekt på 6G (litt i overkant av 600.000 kroner), og gjelder inntekt som ikke gir rett til dagpenger. Den gjelder de som har mistet inntekten fra 16. mars eller seinere som en konsekvens av koronaepidemien.

Stig Gunnar Ringen, leder av teknikerutvalget i Creo, er lite fornøyd med at en ordning som LO i samarbeid med Creo brukte mye krefter på å få etablert, nå forsvinner.

– Ordningen har vist seg å være ganske treffsikker og sørget for at teknikere, musikere og artister har overlevd koronakrisen fram til nå. Før ordningen var på plass, var det totalt krise. Nå er bransjen i ferd med å brekke ryggen, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Stig Gunnar Ringen fra Creo.

Stig Gunnar Ringen fra Creo.

Jan-Erik Østlie

Ved et veiskille

Markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents og #redalert bevegelsen, som er en bevegelse som har spredd seg fra USA og til store deler av verden hvor kultur og eventbransjen nå står i de samme problemene som her hjemme.

Creo melder på sine hjemmesider at i Norge har regjeringen valgt å avslutte kompensasjonsordningen til fordel for, en foreløpig diffus, stimuleringsordning for kulturlivet og eventbransjen.

Resultatet blir, mener Creo, at mange av de som lever av å lage arrangementer i Norge mister omtrent all inntekt og nå står ved et veiskille - enten søke om sosialhjelp eller skifte bransje.

Må rope høyt

For alle som gleder seg til å gå på festival, idrettsarrangement, konserter og teaterforestillinger når koronakrisen er over, er dette etter Creos mening svært dårlig nytt. Kultur- og underholdningsbransjen består av mennesker med sjelden og spesialisert kompetanse som vi er avhengige av for å gi Norge de store opplevelsene. Kompetanseflukten har allerede begynt, og uten teknikerne blir det ingen arrangementer. Hvem skal skape arrangementene når samfunnet åpner opp igjen og kulturbyggene skal fylles med opplevelser? spør Creo.

– Vi liker ikke å sette søkelyset på oss sjøl, men denne gangen må vi rope høyt, sier Ringen, også en av appellantene ved markeringen foran Stortinget.

Om lag 350 av teknikerne som rammes er medlemmer av Creo. Teller vi med produksjonspersonell er vi i nærheten av 500 Creo-medlemmer.

(Saken fortsetter under bildet)

Per Øivind Houmb, bedre kjent som Prepple, i Dum Dum Boys.

Per Øivind Houmb, bedre kjent som Prepple, i Dum Dum Boys.

Jan-Erik Østlie

Bransjen på lag mot myndighetene

Skjønt, alt er ikke helsvart under pandemien for de selvstendige næringsdrivende og Creo. Forbundet har nemlig opplevd en solid tilstrømning av medlemmer.

– Creos innsats for teknisk personale er nybrottsarbeid, sier Ringen som sjøl er lydtekniker.

Når det gjelder Creos kamp for å forlenge kompensasjonsordningen til pandemien er over, støttes den helhjertet av arbeidsgiversiden i sceneteknisk bransje. Mange arbeidsgivere på feltet har organisert seg i Virke i denne perioden – arbeidsgivere og arbeidstakere er på lag mot myndighetene.

SV og Ap er med

Blant appellantene foran Stortinget var også Anette Trettebergstuen (Ap) og Kari Elisabeth Kaski (SV) – representanter for to politiske partier som har engasjert seg i saken. Trettebergestuen er nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité.

– Kulturministeren forstår ikke hvordan kultur- og scenearbeidernes hverdag er. Pandemien fortsetter, sier myndighetene, da kan jo ikke kompensasjonsordningen avsluttes. Arbeiderpartiet vil foreslå at ordningen videreføres, sa Anette Trettebergstuen.

Og Kaski fra SV, som sitter i finanskomiteen, var helt på linje.

(Saken fortsetter under bildet)

Anette Trettebergstuen og Kari Elisabeth Kaski.

Anette Trettebergstuen og Kari Elisabeth Kaski.

Jan-Erik Østlie

– Kultur er også arbeidsfolk

LO hadde toppet laget og stilte med sjefen sjøl Hans-Christian Gabrielsen.

– Veldig glad for at Gabrielsen stilte opp, sier Stig Gunnar Ringen.

Krisen er ikke over, mente LO-lederen, og la vekt på at kultur ikke er avkobling, men først og fremst tilkobling – en tilkobling til oss sjøl og andre mennesker, en tilkobling til vår historie. Kulturen er nemlig en industri som sysselsetter over 35.000 yrkesaktive.

– Kulturfolk er også arbeidsfolk, sa Gabrielsen.

Og fortsatte:

– Forsvinner kompensasjonsordningen, er det en fare for at folk vil rømme fra bransjen og store deler av den utraderes. Da står vi igjen med et fattigere kulturliv, da står vi igjen med et fattigere Norge, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Den som kanskje summerte dette opp best var initiativtakeren til hele markeringen.

– For oss bak scenen er ikke dette en jobb, det er en livsstil. Nå frykter jeg at flere av mine kolleger forlater bransjen. I desperasjon. Sjøl aner jeg ikke hva jeg skal gjøre etter 1. november, sa Markus Boyd.

Magnus Boyd.

Magnus Boyd.

Jan-Erik Østlie

Annonse
Annonse