JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2021

Rødt gjør et historisk valg: – Mye å si for fagbevegelsen

Det er flertall for en ny rødgrønn regjering, samtidig som Rødt gjør et historisk valg. En slagkraftig venstreside på Stortinget er en styrke for fagbevegelsen, mener partiets nestleder.
Rødt og nestleder Marie Sneve Martinussen brøt ettertrykkelig gjennom sperregrensa i årets stortingsvalg.

Rødt og nestleder Marie Sneve Martinussen brøt ettertrykkelig gjennom sperregrensa i årets stortingsvalg.

Erlend Angelo

aslak@lomedia.no

– Fagbevegelsen har i åtte år måttet bukke og neie for både NHO, regjeringa og regjeringas rike sponsorer. Nå vil den nye stortingsgruppa vår med stor sannsynlighet få inn folk med lang og nær erfaring fra fagbevegelsen, sier Marie Sneve Martinussen.

Les også: Støre kan juble: Norge skifter fra blått til rødt

Det store gjennombruddet

Rødt får en oppslutning 5 prosent og kan gå fra én til åtte representanter på Stortinget, ifølge prognosene fra Valgdirektoratet klokka 21.

Leder Bjørnar Moxnes har vært partiets eneste representant på Stortinget siden forrige stortingsvalg i 2017. Da fikk partiet 2,4 prosent av stemmene. Nå kan han altså få med seg hele åtte partifeller når det nye Stortinget trer sammen i oktober.

– Dette er historiske tall. Valget ligger an til å bli det virkelige gjennombruddet for Rødt. Å gå fra én til åtte representanter er en kraft til venstre, og den kan målbringe folks frustrasjon i hverdagen og ikke minst kravene fra fagbevegelsen og miljøbevegelsen, sier Martinussen.

Ikke avhengig av Rødt

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet får til sammen 86 av 169 mandater, ifølge den første prognosen. Det innebærer at Ap kan danne regjering med Sp og SV og ikke være avhengig av støtte fra Rødt eller MDG.

Rødts politikk står likevel fjellstøtt. Kampen mot Forskjells-Norge er den aller viktigste - uansett hvilken innflytelse partiet får.

– En sterk gruppe og bevegelse fra Rødt vil merkes i norsk politikk, fra Stortingets talerstol, ute på gata og i lokalsamfunnet. Folk har lagt merke til Rødt de siste fire årene. Det vil de fortsette å gjøre – uavhengig av hvilken konstellasjon det blir på Stortinget, sier Rødts nestleder.

– Valget er et signal om at folk er lei av at de rike får det de peker på samtidig som hverdagsproblemene til folk flest blir oversett, sier hun.

– Rødt og andre partier på venstresida har vokst fordi velgerne ikke bare vil ha en politikk som justerer dagens kurs, men fordi de vil ha et reelt vendepunkt der forskjellene blir mindre én gang for alle, sier nestlederen.

Les også: SV er klare til å gå inn i regjeringsforhandlinger: – Et kraftfullt flertall for de rødgrønne er nok for oss

Krav til handling

Ifølge Martinussen er valgresultatet et kraftig signal om at velgerne vil ha et brudd med dagens politiske kurs.

– Da må man også levere. Det kan ikke bare bli justeringer og administrative endringer. Handling innebærer mindre forskjeller og en ny, kraftfull klimapolitikk som kutter utslipp på en rettferdig måte. Dessuten må de kommersielle aktørene ut av velferden. Det er viktig for store deler av fagbevegelsen, og på det området har Rødt spilt en sentral rolle, påpeker Rødts nestleder.

Valg2021: Norge

Annonse

Flere saker

Annonse