JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Energi og klima

Rødt kan snu om havvind – sier fortsatt nei til vindkraft på land

For to år siden gikk Rødt mot all form for vindkraft. Før vårens landsmøte er partiet på vei til å snu.
Sofie Marhaug bekrefter at Rødt skal ta en ny vurdering av spørsmålet om havvind på sitt landsmøte.

Sofie Marhaug bekrefter at Rødt skal ta en ny vurdering av spørsmålet om havvind på sitt landsmøte.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarte mot et bastant nei til havvind, men led nederlag under avstemningen på Rødt-landsmøtet for to år siden.

Partiet er i dag mot all form for vindkraft, til lands, i fjæra og offshore.

Nå ligger det an til en snuoperasjon på vårens landsmøte. Det bekrefter partiets energipolitiske talsperson, Sofie Marhaug, overfor FriFagbevegelse.

– Det blir en omkamp om havvind på landsmøtet til Rødt. Innstillingen fra uttalelseskomiteen kom på onsdag, og der går et flertall inn for å snu. Så får vi se hva landsmøtet ønsker. Men å gå inn for vindkraft på land kommer uansett ikke på tale, sier hun.

Marhaug hadde ikke stemmerett på det forrige landsmøtet, men har forholdt seg til vedtaket.

Rødts nei til all vindkraft får kraftig kritikk: – Plasserer seg på sidelinja, mener Greenpeace

– Mangler en plan

Tidligere Sp-statsråd Åslaug Haga er i dag administrerende direktør i Fornybar Norge. Hun mener vi står overfor en dramatisk utfordring fordi Norge om få år ikke vil ha nok kraft.

– Vi går mot et kraftunderskudd om tre til fire år. Det er et problem for alle, det må politikerne skjønne og ta innover seg. De har sovet i timen når vi har endt opp i denne situasjonen. Beklageligvis er det noen som fortsatt sover. Vi har ingen plan for dette, sa Haga nylig til FriFagbevegelse.

Hun vil ikke kommentere Rødts landsmøtevedtak for to år siden om å si nei til all form for vindkraft.

Ingen sluttdato

For seks år siden ville Rødt ha stans i all oljeproduksjon innen 2030 – altså om sju år. Til det forrige landsmøtet hadde programkomiteens innstilling en annen «oljepipe».

Flertallet innstilte på at en «nedtrapping av olje- og gassnæringen skal skje planmessig og demokratisk styrt for å hindre tap av arbeidsplasser».

En dissens gikk inn for at utvinning av norsk olje og gass skal reduseres med minst 55 prosent innen 2030, og med minst 95 prosent innen 2040.

Landsmøtedelegatene var imidlertid veldig klare. 130 stemte for å fjerne sluttdatoen – 56 ville ha sluttdato.

Her fikk dermed Rødt-leder Bjørnar Moxnes det som han ville. Han mente da at en sluttdato står i veien for å kunne bygge allianser vi trenger mellom miljøbevegelsen og fagbevegelsen.

– Fra olje til gass

Sofie Marhaug tror ikke det blir noen endring på dette vedtaket på årets landsmøte.

– Nei, Rødt er ikke for en sluttdato for olje- og gassnæringen. Det er urealistisk symbolpolitikk. Det som er viktig er en vridning til mer energieffektivisering, fangst- og lagring av CO₂ og prioritering av gass i stedet for olje for eksisterende felter. Det handler om å kutte utslipp, ikke arbeidsplasser, sier hun.

Leder i Rød Ungdom, Alberte Bekkhus, er veldig glad for at uttalelseskomiteen i Rødt har innstilt på å snu i spørsmålet om havvind.

– Å si absolutt nei til havvind er å si nei til en del av løsningen. Å satse på havvind er viktig for industrien, for rettferdig og grønn omstilling og for tilgang på fornybar energi. Rød Ungdom vil ta denne kampen på landsmøtet, sier Alberte Bekkhus til FriFagbevegelse.

– Men skal vi få bukt med strømpriskrisa trengs det mye kraftigere og mer systematiske tiltak enn bare satsing på havvind, legger hun til.

Rødt avholder sitt landsmøte 21.–23. april i Stavanger.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Annonse
Annonse